FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

"Sun" objavio snimku obnaženog Sadama; SAD naredio istragu

BAGDAD, 20. svibnja 2005. (Hina) - Američka vojska najavila je u petakistragu kako bi utvrdila tko je odgovoran za fotografiju svrgnutogiračkog predsjednika Sadama Huseina u donjem rublju, koju je u petakobjavio popularni britanski dnevnik The Sun.
BAGDAD, 20. svibnja 2005. (Hina) - Američka vojska najavila je u petak istragu kako bi utvrdila tko je odgovoran za fotografiju svrgnutog iračkog predsjednika Sadama Huseina u donjem rublju, koju je u petak objavio popularni britanski dnevnik The Sun.

"Zasad ne znamo tko je snimio tu fotografiju", kaže se u priopćenju američke vojske.

Te bi fotografije "mogle biti starije više od godinu dana". One možda predstavljaju "kršenje propisa ministarstva obrane i vjerojatno Ženevske konvencije o postupanju prema zarobljenicima", dodaje se u vojnom priopćenju.

Vojska je izrazila razočarenje činjenicom što je "netko od osoba odgovornih za čuvanje Sadama mogao snimiti te fotografije i predložiti ih novinama" za objavu.

The Sun tvrdi kako je objavio "prve ikad snimljene" fotografije Sadama Huseina u zatvoru.

Na jednoj je fotografiji bivši irački diktator u gaćicama. Na drugoj sjedi na plastičnom ružičastom stolcu te, čini se, pere hlače. Na trećoj stoji zabrinuta izraza lica, a na posljednjoj, očito snimljenoj dok je spavao, prikazan je s glavom položenom na jastuk.

List tvrdi da je fotografije dobio "od američkih vojnih izvora" koji su mu ga predali "u nadi da će time nanijeti udarac pobunjenicima u Iraku".

Fotografije su snimljene "na tajnome mjestu u Iraku gdje zatočenog Sadama čuvaju specijalne snage vojne policije", dodaje The Sun.

K tomu list tvrdi kako zna gdje je to mjesto ali ga neće i otkriti "na zahtjev američke vlade".

Sadam Husein (68), kojega su u Iraku uhitili američki vojnici 2003. godine, u zatvoru čeka da mu se sudi za zločine protiv čovječnosti, no datum početka procesa još nije utvrđen.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙