FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Iračani zlostavljaju iračke zatvorenike

WASHINGTON,20. svibnja 2005.(Hina) - Nakon američkog skandala zbogzlostavljanja zatvorenika u Iraku, sada iračke snage sigurnosti imajuisti problem, izvijestio je u petak list The Washington Post.
WASHINGTON,20. svibnja 2005.(Hina) - Nakon američkog skandala zbog zlostavljanja zatvorenika u Iraku, sada iračke snage sigurnosti imaju isti problem, izvijestio je u petak list The Washington Post.

Američke vojne vlasti zabilježile su više od 130 optužbi samo za područje Bagdada zbog toga što su irački vojnici i policajci zlostavljali zatvorenike u posljednjih devet mjeseci, piše Post.

Ti do sada neobjavljeni zapisi američke vojske koji svjedoče o iračkom zlostavljanju zatvorenika Iračana, često popraćeni fotografijama zatvorenika s masnicama i posjekotinama, izazivaju zabrinutost američkih zapovjednika, nastavlja list.

Post izvješćuje da zapisi otkrivaju da se iračke snage redovito služe nizom metoda kako bi od zatočenika iznudile priznanje, od udaranja šakama, štapovima, konopcem, kablovima i oružjem do gušenja i primjene elektrošoka.

Kako iračka vojska i policija preuzimaju sve više odgovornosti za borbu s pobunjenicima visoki američki časnici traže od iračkih vlasti da se prekine praksa zlostavljanja.

Američki časnici kažu da redovito upozoravaju Iračane da bi ako ne suzbiju zlostavljanje mogli okaljati ugled novih sigurnosnih snaga dovodeći u opasnost potporu iračke javnosti i američku i drugu inozemnu pomoć, navodi list.

To nastojanje dovelo je do trvenja između američkih i iračkih snaga na terenu, a Iračani povremeno dovode u pitanje zahtjeve za humanim postupanjem prema neprijateljskim borcima koji sami ne poštuju zakone rata, kaže Post.

Američka organizacija za ljudska prava Human Rights Watch je u siječnju izvijestila kako je već postalo uobičajeno da iračka policija zlostavlja zatvorenike te da se ne poduzimaju ozbiljne mjere da se to suzbije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙