FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U ime svijeta Wolfowitz se ispričao za genocid u Ruandi

KIGALI, 16. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Novi predsjednik Svjetskebanke Paul Wolfowtiz, koji je u sklopu svoje afričke turneje posjetiomemorijalni muzej genocida počinjenog u Ruandi, zatražio je učetvrtak oprost u ime međunarodne zajednice koja nije pokuašalaspriječiti pokolj 1994. godine.
KIGALI, 16. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Novi predsjednik Svjetske banke Paul Wolfowtiz, koji je u sklopu svoje afričke turneje posjetio memorijalni muzej genocida počinjenog u Ruandi, zatražio je u četvrtak oprost u ime međunarodne zajednice koja nije pokuašala spriječiti pokolj 1994. godine.

Na prvome putovanju po afričkom kontinentu, za koji je kazao da će biti prioritet u njegovoj zadaći smanjenja siromaštva kada je 1. lipnja preuzeo kormilo Svjetske banke, Wolfowitz je obišao muzej u predgrađu Kigalija.

Smatra se da je ondje ubijeno oko 200.000 ljudi, a ukupno su ekstremisti iz plemena Hutu ubili 800.000 ljudi iz plemena Tutsi u genocidu što je potrajao 100 dana.

Međunarodna zajednica znala je za genocid a nije intervenirala.

Genocid su obustavili pobunjeni Tutsi pod zapovjedništom Paula Kagamea, aktualnog predsjednika Ruande, svrgnuvši Hutue i preuzevši vlast.

"Ne može se sada više mnogo učiniti, ali važno je da kažemo da žalimo", rekao je Wolfowitz, bivši zamjenik američkog ministra obrane, kojega smatraju jednim od tvoraca ideje rata u Iraku.

Na turneji po Africi Wolfowitz je već posjetio Nigeriju i Burkinu Faso, a završit će je u Južnoafričkoj Republici.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙