FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena knjiga J. Grbelje "Talijanski genocid u Dalmaciji - Konclogor Molat"

ZAGREB, 19. svibnja 2005. (Hina) - Knjiga Josipa Grbelje "Talijanskigenocid u Dalmaciji - Konclogor Molat" predstavljena je, posmrtno,večeras u Novinarskom domu u Zagrebu.
ZAGREB, 19. svibnja 2005. (Hina) - Knjiga Josipa Grbelje "Talijanski genocid u Dalmaciji - Konclogor Molat" predstavljena je, posmrtno, večeras u Novinarskom domu u Zagrebu.

Knjiga "Talijanski genocid u Dalmaciji - Konclogor Molat" (373 str.) u četrnaest poglavlja obrađuje dokumentaciju o genocidnoj politici talijanskih fašista i istrebljenju hrvatskoga naroda u Dalmaciji.

Objavili su je Udruga logoraša antifašista u talijanskom Koncentracijskom logoru Molat i nakladna kuća Regoč.

O životu, radu i knjizi Josipa Grbelje govorili su novinar Jozo Petričević i predsjednik Udruge za promicanje i zaštitu ljudskih prava Nikola Muslim.

"Talijanski koncentracijski logor Molat i stradanja hrvatskoga naroda u njemu prešućivan je pola stoljeća", rekao je Petričević. Grbeljina knjiga, ocijenio je, pokazuje taj "genocid u svoj njegovoj stvarnosti", sa čime se složio i Muslim, koji je pak zapitao što bi bilo s Hrvatima u Dalmaciji da nije bilo partizana.

Petričević je, govoreći o Grbeljinu životu i novinarskom radu, među ostalim istaknuo kako HTV, iako je Grbelja bio dobitnik nagrade za jedan televizijski film, nije zabilježio njegovu smrt.

Josip Grbelja (1935.-2005.) bio je sveučilišni profesor na Hrvatskim studijima. Svoje novinarske radove objavljivao u većini hrvatskih tiskovina, a u zadnje vrijeme u tjedniku "Fokus" i "Narod". Objavio je više knjiga, a među njima i knjigu "Uništeni naraštaj - tragične sudbine novinara NDH".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙