FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Erdogan niječe genocid nad Armencima

VARŠAVA, 17. svibnja 2005. (Hina/dpa) - Turski premijer Recep TayyipErdogan kritizirao je u utorak parlamentarnu rezoluciju europskihdržava kojom se odaje počast kršćanskim Armencima, njih 1,5 milijuna,ubijenih u pokoljima i umrlim tijekom deportacija od 1915. do 1923 uotomanskoj Turskoj.
VARŠAVA, 17. svibnja 2005. (Hina/dpa) - Turski premijer Recep Tayyip Erdogan kritizirao je u utorak parlamentarnu rezoluciju europskih država kojom se odaje počast kršćanskim Armencima, njih 1,5 milijuna, ubijenih u pokoljima i umrlim tijekom deportacija od 1915. do 1923 u otomanskoj Turskoj.

Govoreći na summitu Vijeća Europe u Varšavi, Erdogan je ubojstva nazvao "takozvanim armenskim genocidom", ocijenivši da su rasprave o tome prerasle u svojevrsno "lobiranje" koje Turska ne može poduprijeti.

Armenski predsjednik Robert Kočarjan, koji također sudjeluje na summitu, zatražio je u ponedjeljak da se ubojstva Armenaca u spomenutom razdoblju okvalificiraju kao "genocid".

Armenija i većina povjesničara se slažu da su Turci od 1915. do 1923. pobili između 1,2 i 1,5 milijuna etničkih Armenaca, no Turska priznaje da ih nije poginulo više od 300.000 te tvrdi da njihova pogibija nije bila unaprijed planirana.

Veliki broj parlamenata europskih zemalja, među kojima su Grčka, Francuska, Švedska, Italija, Slovačka, Nizozemska, Poljska i Cipar, usvojio je rezolucije u kojima se ubojstva Armenaca smatraju genocidom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙