FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vijeće Agencije 'naredilo' T-HT-u sniženje cijena međupovezivanja

ZAGREB, 16. lipnja 2005. (Hina) - Vijeće Hrvatske agencije zatelekomunikacije dalo je T-HT-u rok od tri dana da izmijeni svojuStandardnu ponudu za usluge međupovezivanja operatera(interkonekcija), i to tako da svoje predložene cijene u toj ponudisnizi za 5 posto.
ZAGREB, 16. lipnja 2005. (Hina) - Vijeće Hrvatske agencije za telekomunikacije dalo je T-HT-u rok od tri dana da izmijeni svoju Standardnu ponudu za usluge međupovezivanja operatera (interkonekcija), i to tako da svoje predložene cijene u toj ponudi snizi za 5 posto.

Odluku o tome Vijeće Agencije je donijelo na svojoj jučerašnjoj sjednici, a danas je objavljena na njihovim web stranicama.

Tom se odlukom, kako stoji u objavi Agencije, T-HT-u zapravo "naređuje" navedeno snižavanje dosadašnjih cijena međupovezivanja (odnosno tzv. polaznog i zaključenja poziva), a na koje je Vijeće Agencije T-HT-u dalo suglasnost krajem veljače ove godine, od kada su i na snazi.

Zbog pojave novih fiksnih operatera u Hrvatskoj, kojima je za početak rada bila važna ta cijena, a i budući nijedan od njih nema svoju mrežu nego koristi infrastrukturu T-HT-a, Vijeće Agencije je od T-HT-a tražilo izmjenu te ponude iz veljače.

Kako T-HT nije dostavio izmjenjenu nego istu ponudu (kao i iz veljače), sa istim cijenama, Vijeća Agencije je jučer naredilo 5-postotno sniženje tih cijena.

Tako bi se prijašnja cijena od 7,2 lipe po minuti za lokalni promet smanjila na 6,8 lipa. Dosadašnja cijena od 10 lipa po minuti za regionalni promet po novom bi bila 9,5 lipa, dok bi se ona od 13,1 lipu za nacionalni promet snizila na 12,4 lipe po minuti.

U vezi toga iz T-HT-a se danas doznaje da će se, slično kao i do sada, pridržavati zakonske regulative, kao i da će poštivati dani rok od tri dana za izmjenu svoje Standardne ponude za međupovezivanje.

Dodaju da će najvjerojatnije i sniziti te cijene za onoliko koliko traži Agencija, ali i ponavljaju svoj stav da se ne slažu da se svaka tri mjeseca traži sniženje tih cijena, pogotovo što su novi operateri tek počeli s radom. Stoga drže da bi za promjenu cijena bilo bolje da prođe jedan dulji vremenski rok (bar od šest mjeseci), kada bi se na tržištu i s radom novih operatera vidio njihov odjek.

Iz Agencije pak još napominju da se novim snižavanjem tih cijena stvara telekomunikacijsko okružje koje se kreće prema konkurentnom za nove operatere na tržištu, a da je odluka o tome donesena temeljem prosjeka promjena cijena zemalja Europske Unije (EU).

(Hina) xtam yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙