FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Biškupić uručio odličje francuskom slavistu P. Gardeu

ZAGREB, 15. lipnja 2005. (Hina) - Ministar kulture Božo Biškupićuručio je danas odličje Red Danice hrvatske s likom Marka Marulićauglednom francuskom slavistu Paulu Gardeu kojim ga je odlikovaohrvatski predsjednik Stjepan Mesić za unapređenje kulturnih i drugihodnosa Hrvatske i Francuske.
ZAGREB, 15. lipnja 2005. (Hina) - Ministar kulture Božo Biškupić uručio je danas odličje Red Danice hrvatske s likom Marka Marulića uglednom francuskom slavistu Paulu Gardeu kojim ga je odlikovao hrvatski predsjednik Stjepan Mesić za unapređenje kulturnih i drugih odnosa Hrvatske i Francuske.

Predajući odličje ministar Biškupić zahvalio mu je za sve što je učinio za Hrvatsku u vrijeme Domovinskog rata, poglavito objavljivanjem knjige "Život i smrt Jugoslavije" u kojoj je prikazao odnose među zemljama bivše države.

Garde je jedan od rijetkih francuskih intelektualaca koji je prepoznao velikosrpsku agresiju na Hrvatsku i svojim angažmanom nastojao uvjeriti Francuze i ostale narode u pravednu borbu hrvatskog naroda za samostalnost i slobodu, rekao je Biškupić. Dodao je da je Hrvatska danas moderna država koja se sprema za ulazak u EU izgrađujući demokraciju i nastojeći uspostaviti dobru suradnju sa svim europskim narodima.

Paul Garde zahvalio je ministru Biškupiću, zamolivši ga da njegovu zahvalnost za visoko odlikovanje prenese predsjedniku Mesiću.

Naglasio je kako ga uvijek zanimala povijest južnoslavenskih naroda i da je s velikim zanimanjem učio hrvatski jezik. Hrvatska je pretrpjela velike strahote u Domovinskom ratu i u to vrijeme pokušao sam u Francuskoj raditi na uništenju predrasuda koje su bile protiv hrvatskog naroda, rekao je, dodajući da ga veseli svaki dolazak u Hrvatsku koju je prvi put posjetio 1951.

Akademik Dalibor Brozović govorio je o suradnji Gardea s hrvatskim jezičnim stručnjacima kroz pola stoljeća, rekavši kako će mu Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU) ponovno uputiti poziv za dopisnog člana kako bi mu se i na taj način zahvalili za sve što je učinio za Hrvatsku.

U ime francuskog veleposlanstva u Zagrebu na današnjoj svečanosti o francusko-hrvatskim odnosima govorio je ataše za kulturu Michael Antonioz.

Paul Garde rođen je 1926. u Avignonu. Nakon studija klasične filologije i slavistike na sveučilištima u Montpellieru, Parizu i Strasbourgu, od 1964. do 1989. bio je predavač slavenskih jezika i književnosti na provansalskom sveučilištu u Aix-en-Provenceu, a predavao je i slavensku lingvistiku na sveučilištima u Yaleu i Columbiji (SAD) te u Ženevi. Paul Garde je predstavnik Francuske u Međunarodnom komitetu slavista. (Hina) xta ysšh

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙