FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 25. svibnja 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti do4,30 sati.
ZAGREB, 25. svibnja 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti do 4,30 sati.

VINKOVCI - U crvenom Yugu beogradskih registracijskih pločica, na kojega su na dnu rječice Ljubanj na trasi dionice autoceste od Županje do Lipovca jučer naišli radnici, bili su majka Milenka Čulić (34) i kći Radojka Čulić (17) iz Beograda, potvrdila je za Hinu istražna sutkinja Županijskog suda u Vukovaru Nevenka Zeko. Zeko je također podsjetila kako je prije desetak dana policija u Ljubnju pronašla neindentificirani leš mlađe muške osobe koji je pokopan na vinkovačkom Gradskom groblju. Radi se najvjerojatnije o sinu Milenke Čulić, Radivoju Čuliću koji se s majkom i sestrom nalazio u automobilu koji je, iz za sada nepoznatih razloga, s ceste kojom se kretao sletio u rječicu Ljubanj, rekla je Zeko. Prema njezinim riječima njih troje su 31. prosinca 2004. godine putovali iz Beograda stricu u Doboj i od tada im se gubi svaki trag.

KORČULA - Korčulanska Turistička zajednica započela je jučer ovogodišnje bogate kulturno - zabavne priredbe koje će se kroz ovogodišnju turističku sezonu gotovo svaki tjedan organizirati uz ime svog najpoznatijeg pretka, svjetskog putnika, moreplovca i istraživača Dalekog istoga Marka Pola. Tradicionalna priredba započela je kasno poslijepodne povratkom Marka Pola ( glumio ga Aljoša Milat ) kojega su na rivi dočekali njegovi Korčulani. Ulicama i trgovima stare Korčule pjevale su i svirale korčulanske klape kao i dvije djevojke iz Korčulanske glazbene škole svirajući na flauti. S posebnim zadovoljstvom pozdravljen je nastup Dubrovačkog kvinteta Placarius koji je održao koncert srednjovjekovne i renesansne glazbe. Ugašena je i javna rasvjeta, a srednjovjekovni grad je osvijetljen bakljama, kao i ugostiteljske radnje čiji su djelatnici bili odjeveni u odjela iz vremena Marka Pola.

ZAGREB - Retrospektivna izložba "Mladen Tudor: fotografije 1954.-2004." otvorena je sinoć u Muzeju za umjetnost i obrt. Ova izložba, kako je istaknuto na otvorenju, omogućuje uvid u pol stoljeća Tudorova stvaralaštva, a šesta je u nizu u ovoj godini u kojoj Muzej za umjetnost i obrt obilježava 125 godina od svog osnutka. Autorica izložbe je Dubravka Osrečki Jakelić, voditeljica zbirke novije fotografije Muzeja za umjetnost i obrt. Ona je istaknula da se artistički i intelektualno Mladen Tudor formira u kulturnom ozračju poticajnih i inovativnih zbivanja pedesetih godina u Hrvatskoj. Mladen Tudor pripada prvoj generaciji učenika Škole za primijenjenu umjetnost (1950., 1955.,) s kojom se nakon završenog petogodišnjeg umjetničkog školovanja u hrvatskoj fotografiji pojavljuje novi profil profesionalnih stvaralaca koje karakterizira široka fotografska usmjerenost i osjetljivost na nove oblike fotografskog stvaralaštva.

ZAGREB - Francuski veleposlanik u Zagrebu Francois Saint-Paul dodijelio je sinoć dva odličja uglednim hrvatskim stručnjacima - profesoru međunarodnog prava Vladimiru Đuri Deganu i Josipu Kolanoviću, bivšem ravnatelju Hrvatskog državnog arhiva. Vladimir Đuro Degan odlikovan je Akademskom palmom koju dodjeljuje Republika Francuska uglednim pojedincima. Vladimir Đuro Degan dugi niz godina svoje akademske karijere surađuje s francuskim stručnjacima međunarodnog prava i do sada je objavio veliki broj radova u francuskim časopisima međunarodnog prava. Josip Kolanović odlikovan je odličjem časnika Akademske palme Republike Francuske. To odličje pripalo mu je za dugogodišnju suradnju s francuskim arhivistima koji su zajedno s hrvatskim stručnjacima radili na projektu ilirskih provincija, obrađujući vrijeme Napoleonove vladavine u Hrvatskoj početkom 19. stoljeća.

ZAGREB - U Kabinetu grafike HAZU sinoć je otvorena retrospektivna izložba uglednog hrvatskog slikara Josipa Vanište na kojoj je izloženo oko 180 djela: crteža, akvarela i pastela nastalih od 1945. do 2005. gogine. Oko četrdesetak radova po prvi je put predstavljeno javnosti. Autor predgovora u katalogu izložbe povjesničar umjetnosti Tonko Maroević naglasio je da se kroz polstoljetnu javnu nazočnost slikar Vaništa mimo vlastite volje nametnuo kao jedna od ključnih pojava hrvatske likovnosti i kulture čitavog minulog stoljeća. Maroević je naglasio kako je izložba važna i zbog toga što pokazuje velik dio Vaništinih nepoznatih radova. Likovni postav uz Tonka Maroevića i Vaništu potpisuje i akademik Ante Vulin. Izložba Josipa Vanište bit će otvorena do kraja lipnja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙