FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Globalni planovi zapošljavanja i nadalje robusni - istraživanje

WASHINGTON, 15. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Kompanije diljem svijetaostaju optimistične u pogledu zapošljavanja novih djelatnika u trećemovogodišnjem tromjesečju, pri čemu se ubrzan rast zaposlenosti u Azijistišava dok u Europi stvaranje novih radnih mjesta dobiva na snazi,pokazalo je najnovije globalno izvješće o zaposlenosti.
WASHINGTON, 15. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Kompanije diljem svijeta ostaju optimistične u pogledu zapošljavanja novih djelatnika u trećem ovogodišnjem tromjesečju, pri čemu se ubrzan rast zaposlenosti u Aziji stišava dok u Europi stvaranje novih radnih mjesta dobiva na snazi, pokazalo je najnovije globalno izvješće o zaposlenosti.

Istraživanje koje je među više od 45 tisuća poslodavaca u 23 zemalja svijeta provela međunarodna tvrtka za zapošljavanje Manpower Inc. pokazalo je da su planovi zapošljavanja za iduća tri mjeseca nešto smanjeni u odnosu na prethodno tromjesečje, no da su uvećani u usporedbi s istim razdobljem lani.

Američke kompanije očekuju nastavak robusnog zapošljavanja o kojem su izvještavali od početka godine, pokazalo je istraživanje koje je obuhvatilo 16.000 izvršnih direktora. Najvećim dijelom optimizam je zabilježen u tvrtkama u sektoru graditeljstva, koji doživljava procvat.

Na području Europe, kaže se u izvješću Manpowera, iznenađenje su bili rezultati iz Njemačke, gdje je više kompanija izjavilo da planira povećati broj zaposlenih prema onima koji ih namjeravaju smanjivati, i to po prvi put otkako je Manpower počeo provoditi njemačko istraživanja u 2003.

"Njemačko tržište rada počelo se poboljšavati obzirom da je većina tamošnjih poslodavaca kazala da će konačno ponovno uzimati nove ljude u trećem tromjesečju", kazao je Jeffrey Joerres, predsjednik uprave i izvršni direktor Manpowera. "Samo će vrijeme pokazati da li su povećane aktivnosti na području zapošljavanja stabilne".

Najoptimističniji poslodavci u Europi ostaju oni u Irskoj, Norveškoj, Britaniji, Švedskoj i Španjolskoj, pokazalo je to istraživanje, dok su ostali članovi eurozone općenito pesimističniji. Planovi zapošljavanja u eurozoni nepromijenjeni su u odnosu na treće tromjesečje 2004.

Ipak, poboljšanje klime u odnosu na prethodna tri mjeseca najizraženije je u Njemačkoj, Nizozemskoj, Irskoj i Austriji, kaže se u izvješću Manpowera. "Poslodavci u sektoru financija, osiguranja i nekretnina u osam od 12 europskih zemalja izvijestili su o poboljšanim izgledima i na tromjesečnoj i godišnjoj razini", kazao je Joerres.

Planovi u pogledu zapošljavanja u Japanu, Kini i Tajvanu i nadalje su vrlo optimistični, no osjetno su smanjeni u odnosu na robusne razine prije tri mjeseca, pokazuje istraživanje te međunarodne kompanije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙