FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Posao.hr: 46 posto zaposlenih smatra da ih poslodavci ne cijene dovoljno

ZAGREB, 18. svibnja 2005. (Hina) - Oko 46 posto zaposlenih u Hrvatskojsmatra kako poslodavci uglavnom ne cijene njihov anagažman, trećina,33 posto ispitanika, smatra da se samo ponekad zna prepoznati njihovozalaganje, a samo nešto više od petine zaposlenika, njih 21 posto,smatra kako tvrtke za koju rade cijene njihov trud i rad kojeg ulažu usvakodnevni posao, pokazalo je istraživanje web portala posao.hr.
ZAGREB, 18. svibnja 2005. (Hina) - Oko 46 posto zaposlenih u Hrvatskoj smatra kako poslodavci uglavnom ne cijene njihov anagažman, trećina, 33 posto ispitanika, smatra da se samo ponekad zna prepoznati njihovo zalaganje, a samo nešto više od petine zaposlenika, njih 21 posto, smatra kako tvrtke za koju rade cijene njihov trud i rad kojeg ulažu u svakodnevni posao, pokazalo je istraživanje web portala posao.hr.

U istraživanju, provedenom od 15. do 25. travnja, sudjelovala su 664 ispitanika, od čega 62 posto žena i 38 posto muškaraca, a najveći broj ih je u dobnoj skupini od 25 do 44 godine.

Ispitanici su većinom iz Zagreba i Zagrebačke, Primorsko-goranske, Istarske, Splitsko-dalmatinske i Osječko-baranjske županije.

Istraživanje "Privrženost zaposlenika" web portala Posao.hr pokazalo je kako se 41 posto hrvatskih zaposlenika boji da bi mogli izgubiti svoje radno mjesto, u odnosu na 59 posto njih koji vjeruju u sigurnost svojih radnih mjesta.

Većina ispitanika, čak 81 posto radi u tvrtkama u privatnom vlasništvu, a gotovo polovica, 49 posto ispitanika smatra da imaju manju plaću nego njihove kolege istih zanimanja u drugim tvrtkama. Njih 38 posto smatra kako su im plaće podjednake, a 13 posto da zarađuju bolje od kolega na istim zanimanjima.

Kao najveći problem koji utječe na njihovu radnu produktivnost, čak 34 posto ispitanika je navelo nedovoljne plaće, 30 posto odnose sa nadređenima, a 17 posto smatra kako je glavni uzrok njihove nedovoljne produktivnosti prevelik obim posla.

Istraživanje također pokazuje da su zaposlenici, iako nisu zadovoljni tretmanom kojeg dobivaju od poslodavaca, spremni pomoći tvrtki u nepredviđenoj kriznoj situaciji - u tom slučaju 58 posto njih pristalo bi mjesec dana raditi prekovremeno bez naknade, naspram njih 42 posto koji to ne bi dobrovoljno učinilo.

Kako se navodi u priopćenju web portala Posao.hr, evidentno je da hrvatski poslodavci ne znaju motivirati svoje zaposlenike, jer je 68 posto zaposlenika istaknulo kako im poslodavci ne pokazuju nikakvo priznanje i zahvalnost nakon uspješno ostvarenog opsežnog projekta od velike važnosti za tvrtku.

U slučajevima uspješno odrađenog posla poslodavci zaposlenike najčešće motiviraju javnom pohvalom pred ostalim zaposlenicima (13 posto), povlasticama kao što u povišica ili slobodni dani (10 posto), ili novčanom stimulacijom (9 posto).

Mogućnost kupovanja dionica vlastite tvrtke u svijetu je postala gotovo trend, no zaposlenicima u Hrvatskoj ta mogućnost nije zanimljiva - na pitanje bi li kupili dionice tvrtke u kojoj rade (ako bi imali sredstava i mogućnosti) čak 68 posto ispitanika je odgovorilo negativno.

Web portal Posao.hr istraživanje je proveo kako bi se vidjelo u kojoj mjeri se zaposlenici identificiraju s tvrtkom i u kojoj su mjeri spremi uložiti dodatni napor i rad za njenu dobrobit.

(Hina) xbn yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙