FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD pred odobrenjem embrionalnih istraživanja

WASHINGTON, 25. svibnja 2005. (Hina) - Zastupnički dom američkogKongresa je usvojio kontroverzni zakon kojim želi ukinuti ograničenjau istraživanju na embrionalnim matičnim stanicama, mjeru kojoj jepredsjednik George W. Bush zaprijetio vetom.
WASHINGTON, 25. svibnja 2005. (Hina) - Zastupnički dom američkog Kongresa je usvojio kontroverzni zakon kojim želi ukinuti ograničenja u istraživanju na embrionalnim matičnim stanicama, mjeru kojoj je predsjednik George W. Bush zaprijetio vetom.

Usvojeni zakon bi uveo korištenje saveznih financija u istraživanju linija embrionalnih matičnih stanica koje nisu postojale 2001. kada je Bush ograničio financiranje istraživanja na linije koje su tada postojale.

Dom je usvojio zakon s 238-194, što je ispod dvotrećinske većine potrebne da se odbaci veto. Zakon sada ide u američki Senat.

Bush je prošloga tjedna zaprijetio da će staviti veto na taj zakon, a u utorak je ponovio svoje protivljenje u Bijeloj kući okružen obiteljima koje su usvojile ili dale na usvajanje embria preostala nakon liječenja neplodnosti. "Ovaj zakon će nas odvesti preko odlučujuće etičke crte stvaranjem novih poticaja za uništavanje ljudskog života koje se već događa. Prelaženje ove crte bilo bi velika pogreška", rekao je on.

Zastupnici su ogromnom većinom od 431-1 usvojili i alternativni zakon koji podržava Bush i koji potiče korištenje saveznih financija u istraživanju matičnih stanica dobijenih od odraslih ljudi i iz krvi pupkovine novorođenčadi umjesto korištenja ljudskih embriona.

Protivnici istraživanja na embrionalnim matičnim stanicama kažu da ono slično pobačaju uništava ljudski život i protiv su korištenju novca poreznih obveznika za njihovo financiranje. Tvrde i da se pretjeruje u tome koliko ona obećavaju rezultate.

Pristalice ukazuju na to da bi se stanice dobijale od embrija preostalih nakon oplodnje in vitro koji bi se inače odbacili.

Nekoliko Bushovih republikanaca, koji se u ime kulture života obično protive zakonima o pravu na pobačaj, podržali su istraživanje smatrajući da obećava pomoć u liječenju bolesti.

Znanstvenici tvrde da su linije na koje Bush ograničava ispitivanje kontaminirane i neupotrebljive u istraživanjima za koja drže da bi mogla stvoriti lijek protiv teških bolesti poput Parkinsonove, Alzheimerove i dijabetesa.

Matične stanice imaju sposobnost da se preobražavaju u druge vrste stanica dajući tako eventualnu mogućnost za obnavljanje oštećenih tkiva i organa. Linija matičnih stanica su stanice dobijene od jednog ljudskog embrija.

Istraživanje javnoga mišljenja CNN/USA Today/Gallup pokazalo je u ponedjeljak da većina Amerikanaca ne podržava Bushovo ograničavanje financiranja istraživanja matičnih stanica. Četrdeset dva posto njih reklo je da bi vlada trebala olabaviti ograničenja, a 11 posto da ograničenja uopće ne bi trebalo biti. Njih 19 posto smatra da ne bi trebalo financirati takva istraživanja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙