FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 8. lipnja 2005.(Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.
ZAGREB, 8. lipnja 2005.(Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.

ATENA - Grci su najveći protivnici globalizacije u svijetu, a u stopu ih prate Japanci, Hrvati, Austrijanci i Francuzi. Prema međunarodnom istraživanju koje je obuhvatilo 64 zemlje i koje je objavio grčki ogranak instituta ICAP, Grci su svjetski prvaci antiglobalizacije, budući da ih 72 posto misli da taj fenomen "stvara više problema nego što ih rješava". Pedeset i šest posto ispitanika u svim zemljama smatra da globalizacija donosi više štete nego koristi. U Japanu to misli 71 posto ispitanika, u Hrvatskoj 70 posto, u Austriji 69 i u Francuskoj 67. Najskloniji globalizaciji su u Albaniji (62 posto misli da donosi više koristi), u Nigeriji (56 posto), Tajvanu (53), Keniji i Egiptu (52 posto). Istraživanje je u studenom 2004. provela mreža Gallup International na uzorku koji se kretao od 300 do 1.600 osoba.

LONDON - Radnici u Skandinaviji su najzadovoljniji svojim profesionalnim životom (69 posto) u Europi, daleko više od Belgijanaca (35 posto) i Nizozemaca (45 posto), prema istraživanju objavljenom u utorak koje pokazuje i da je većina Francuza zadovoljna na svom radnom mjestu. Istraživanje je provedeno za Kelly Services, petu po veličini tvrtku za privremeno zapošljavanje, među 14.000 europskih radnika u 12 zemalja. Iza Skandinavaca najsretniji na poslu su Francuzi (61 posto), Talijani i Švicarci (53 posto), pa Nijemci i Rusi (50 posto). No premda su radnici u Europi općenito puno zadovoljniji ravnotežom između karijere i privatnog života (65 posto), uglavnom su nezadovoljni plaćom. Samo ih 37 posto kaže da su zadovoljni ili jako zadovoljni svojim listićem o obračunu plaće.

WASHINGTON - Gotovo 26 posto odraslih Amerikanaca suočilo se tijekom prošle godine s psihičkim poremećajima, a polovica ih je osjetila prve simptome već u djetinjstvu, pokazalo je novo istraživanje Sveučilišta Harvard. Istraživanje je pokazalo da većina ljudi nije zatražila liječenje čestih bolesti poput depresije ili tjeskobe, a ako su i potražili pomoć, čekali su oko 10 godina nakon što su se problemi pojavili. Polovica oboljelih od psihičkih poremećaja pokazuju znake bolesti već do 14 godine, a tri četvrtine prije 24 godine starosti. Premda paralelna istraživanja u 27 drugih zemalja svijeta još nisu dovršena, novi podaci pokazuju da bi se Sjedinjene Države mogle naći na prvom mjestu u svijetu po psihičkim bolestima, rekli su istraživači. Rezultati koji su objavljeni u Arhivu za opću psihijatriju temelje se na razgovorima s 9282 punoljetna Amerikanca u razdoblju od 2001. do 2003.

RIJAD - Saudijska Arabija izvijestila je u utorak da su na zapadu zemlje otkriveni ostaci naseobina iz kamenog doba, nadomak svetih gradova Meke i Medine. U blizini Wadi Fatemaha i Wadi Saffaqaha otkrivene su kamene rezbarije i druge rukotvorine. Prema priopćenju odjela za spomenike i muzeje ministarstva prosvjete, procjenjuje se da nalazište datira iz 750.000. godine prije Krista.

GRAFENAU - Stara košara za rublje kupljena na buvljaku postala je sretna za ženu u južnoj Njemačkoj kada je u njoj otkrila dvije štedne knjižice i gotovinu u vrijednosti 200.000 njemačkih maraka, objavila je policija u utorak. Žena je odnijela novac policiji rekavši kako "želi imati mirnu savjest". U staroj košari za rublje bile su dvije štedne knjižice s ukupno 170.000 maraka, te 30.000 maraka gotovine. Taj novac sada vrijedi 102.250 eura. Policija je utvrdila da je vlasnica štednih uloga i novca bila žena koja je umrla prije dvije godine. U to doba njezini nasljednici ostali su bez ičega, no sada će naslijediti novac, plus kamate. Poštena nalaznica koja je vratila novac također će, kao nagradu, dobiti dio novca.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙