FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Čović: budućnost Plive je generičko poslovanje

ZAGREB, 14. lipnja 2005. (Hina) - Proizvodnja i plasman generičkihlijekova bit će temelj poslove strategije Plive u budućnosti, rekao jepredsjednik Uprave Plive Željko Čović na danas održanoj Glavnojskupštini dioničara te farmaceutske kompanije.
ZAGREB, 14. lipnja 2005. (Hina) - Proizvodnja i plasman generičkih lijekova bit će temelj poslove strategije Plive u budućnosti, rekao je predsjednik Uprave Plive Željko Čović na danas održanoj Glavnoj skupštini dioničara te farmaceutske kompanije.

Prema konsolidiranim podacima, Pliva je poslovnu 2004. godinu završila s neto dobiti od 129,28 milijuna dolara, što je za 12 posto manje od neto dobiti iz 2003. koja je iznosila 146,84 milijuna dolara.

Skupština prihvatila izvještaj Nadzornog odbora o obavljenom nadzoru vođenja društva u 2004., dala razrješnicu članovima Uprave i Nadzornog odbora, a donesena je i odluka o upotrebi zadržane dobiti.

Prema toj odluci, dioničarima će se iz neraspoređene zadržane dobiti iz ranijih godina isplatiti dividenda od 12 kuna po dionici. Utvrđeno je i ovlaštenja za kupovinu vlastitih dionica društva, do iznosa 10 posto temeljnog kapitala.

Rutinski ton skupštine donekle je razbilo nekoliko malih dioničara, koji nisu bili zadovoljni Čovićevim izlaganjem, ističući da je izbjegao pojasniti zašto cijena dionica Plive pada te zašto se u tvrtci smanjuje broj zaposlenih.

No unatoč tome, sve odluke Skupština je donijela komotnom većinom glasova, odnosno njihovom zastupljenošću u temeljnom kapitalu.

Čović je pak rekao da će Pliva postupno napuštati područje proprietary poslovanja (lijekovi s tržišnim ekskluzivitetom) u sjevernoj Americi pa u narednih nekoliko mjeseci namjerava prodati i druge supstance na tom tržištu, nakon što je već prodala lijek Sancturu.

Sredstva dobivena tim prodajama Pliva će, kaže Čović, usmjeriti u razvoj generičkog poslovanja razvoj kojega bi, smatra, trebao premostiti očekivane poteškoće zbog gubitka patentne zaštite azitromicina u SAD-u u studenom 2005. godine.

Cilj Uprave Plive je, kaže Čović, da kompanija samo od prodaje generičkih lijekova dostigne promet od 1 milijarde dolara.

Govoreći o poslovanju u 2004. godini, Čović je istaknuo da je ono bilo pod snažnim nepovoljnim utjecajima kao što su pritisci na snižavanje cijena lijekova na svim važnijim Plivinim tržištima, negativna tečajna kretanja kune u odnosu na dolar te smanjeni prihodima od prodaje rojaliteta.

(Hina) xduk yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙