FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 14. lipnja 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatskedo 4,30 sati
ZAGREB, 14. lipnja 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 4,30 sati

ZAGREB - Slobodan Davidović, osumnjičen da je kao pripadnik srpske specijalne jedinice "Škorpioni" počinio ratni zločina protiv civilnog stanovništva, dovezen je sinoć u zagrebački Okružni zatvor u Remetincu, a njegovo saslušanje pred istražnim sucem najavljeno je za danas ujutro. Davidović (52) je hrvatski državljanin, a uhićen je u nedhelju navečer u selu Banovci, kraj Vinkovaca. Nakon kriminalističke obrade i utvrđivanja osnovane sumnje da je počinio ratni zločin, policija ga je sinoć sprovela u Istražni centar zagrebačkog Županijskog suda jer je glavni državni odvjetnik Mladen Bajić predmet prebacio zagrebačkom Županijskom državnom odvjetništvu. Oko 21,15 sati Davidović je doveden dežurnoj istražnoj sutkinji Jadranki Mandušić. Ona je potvrdila kako ga sinoć nije ispitala već su od Davidovića uzeti osobni podatci te je zadržan u pritvoru u Remetincu, a saslušanje će se obaviti danas ujutro. Davidovića, koji među ostalim ima i hrvatsko državljanstvo, sumnjiči se da je s još nekoliko pripadnika "Škorpiona" u ljeto 1995. ubio nekoliko Bošnjaka zarobljenih u Srebrenici.

ZAGREB - Milan Bandić bit će zagrebački gradonačelnik, a Tatjana Holjevac predsjednica zagrebačke Gradske skupštine, na temelju sinoć potpisanog Sporazuma o zajedničkoj postizbornoj suradnji od 2005. do 2009. godine. Tim Sporazumom koalicijska lista SDP-HSS-HSU i Nezavisna lista Tatjane Holjevac osigurale su u idućem četverogodišnjem mandatu sigurnu većinu zastupnika, 29, od ukupno 51-og, koliko ih ima u zagrebačkoj Gradskoj skupštini. Od četiri potpredsjednika Gradske skupštine dva se biraju iz redova vladajućih, pa bi to trebali biti Dragutin Štiglić (HSU) i Berislav Radić (HSS), dok će oporba svoja dva kandidata predložiti danas na konstituirajućoj sjednici Gradske skuptšine, kada će svi gradski čelnici biti službeno potvrđeni. Oboje zamjenika gradonačelnika trebali bi biti iz SDP-a: Ivo Jelušić za gospodarstvo i Ljiljana Kuhta-Jeličić za društvene djelatnosti. Bandić i Holjevac suglasili su se da je sporazum potpisan na temelju sličnih programa, te da će im reorganizacija gradske uprave biti zajednički cilj.

PAZIN - Vijećnici Skupštine Istarske županije na sinoćnjoj su sjednici za istarskog župana ponovno izabrali Ivana Jakovčića, predsjednik IDS-a, najjače stranke u Županijskoj skupštini. Njegovu kandidatu za župana podržao je i IDS-ov koalicijski partner, SDP. Za dva potpredsjednike Županijske skupštine izabrani su Viviana Benussi iz IDS-a, pripadnica talijanske nacionalne zajednice, koja prema Statutu mora imati jednog potpredsjednika, te Marino Roce iz HDZ-a, najjače oporbene stranke u Županijskoj skupštini. Govoreći o programu, kojeg će, kao i članove županijskog Poglavarstva uskoro predložiti Županijskoj skupštini, Jakovčić je istaknuo da će u tom programu posebno mjesto imati osnivanje istarskog sveučilišta, izgradnja nove opće bolnice i snažan gospodarski rast.

CAVTAT - U Cavtatu se danas nastavlja jučer započela Međunarodna konferencija o novim pristupima u dijagnosticiranju i tretmanu posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP), koju je organizirao NATO. Otvarajući jučer konferenciju, na kojoj sudjeluje 60-ak stručnjaka iz zemalja članica NATO-a i Hrvatske, potpredsjednica Vlade i ministrica branitelja, obitelji i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor podsjetila je da je rat u Hrvatskoj ostavio razorne posljedice, no da se ipak uspjelo osobama oboljelima od PTSP-a pružiti društvenu potporu i primjerenu zdravstvenu skrb. Dodala je kako su u nas stvorene zakonske pretpostavke za priznavanje statusa i liječenje branitelja oboljelih od PTSP-a, isključivo bez utjecaja politike i na temelju znanstvenih istraživanja. Samoubojstva hrvatskih branitelja ministrica Kosor ocijenila je najvažnijim problemom, istaknuvši kako su od 1991. do 2004. godine 1503 branitelja počinila samoubojstvo. Međunarodna konferencija na kojoj vodeći svjetski znanstvenici razgovaraju o primjeni novih tehnologija u dijagnozi i liječenju PTSP-a, održavat će se do 16. lipnja.

ZAGREB - Povjerenstvo za odabir škola za eksperimentalnu primjenu i provedbu stručnoga usavršavanja učitelja i stručnih suradnika izabralo je 48 osnovnih škola koje će u školskoj godini 2005./06. pokusno provoditi program Hrvatskoga nacionalnog obrazovnog standarda (HNOS), izvijestilo je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa. Hrvatski nacionalni obrazovni standard (HNOS) za osnovne škole je dokument Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa koji bi trebao poboljšati kvalitetu hrvatskoga školstva. Na njemu je radilo 500 znanstvenika, akademika, stručnjaka i nastavnika, a dobio je i potporu Svjetske banke za obnovu i razvoj. Ciljevi HNOS-a su usmjeravanje učenika prema kreativnosti, rješavanju problema, cjeloživotnom učenju i uvođenju u istraživački usmjerenu nastavu.

ZAGREB - Prvi Katalog hrvatskih ilustratora predstavljen je sinoć u Galeriji ULUPUH u Tkalčićevoj ulici u Zagrebu. Predsjednik ULUPUH-ove Sekcije za ilustraciju Dino Idrizbegović istaknuo je kako je Katalog jedinstven kulturni proizvod i prvi put u povijesti hrvatske ilustracije na jednom mjestu okuplja neobično bogato i plodno hrvatsko ilustratorsko stvaralaštvo. Katalog na 216 stranica predstavlja 102 autora, od doajena hrvatske ilustracije Ivana Viteza, Zvonimira Baloga, Ivice Antolčića, preko autora srednjeg naraštaja Danijela Žeželja, Igora Koredja, Pike Vončine, Sanje Rešček do najmlađih. Svaki je od njih zastupljen sa po pet ilustracija u boji i životopisom na hrvatskom i engleskom jeziku. Katalogom se želi promicati ilustratorska struka, upozoriti najšira javnost na tu umjetničku granu koja često nije dostojno medijski praćena te predočiti hrvatsku ilustraciju ne samo u nas nego i u svijetu kako bi se i njoj i domaćim ilustratorima otvorio put na inozemno tržište i učvrstilo mjesto u svjetskoj likovnoj umjetnosti.

ZAGREB - Hrvatski državni proračun u prvom tromjesečju ove godine ostvario je prihode u iznosu 18,4 milijarde kuna, što je nešto više od petine, odnosno 21,3 posto ukupno planiranih prihoda u ovoj godini, dok su rashodi izvršeni u iznosu 23,3 milijarde kuna, što je 26,7 posto plana za 2005. godinu, podatci su Ministarstva financija. Iz podataka je vidljivo da je na kretanje državnih prihoda najviše utjecalo slabije ostvarenje prihoda od PDV-a, te trošarina na naftne derivate - ti su prihodi u prva tri mjeseca ostvareni sa 18,93 posto plana za ovu godinu, te su niži nego li u prvom tromjesečju lani. Tako je proračun od PDV-a u prvom kvartalu ove godine prikupio 6,2 milijarde kuna, što je 1,3 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine. Takva kretanja analitičari Ministarstva najvećim dijelom pripisuju usporenoj ekonomskoj aktivnosti zabilježenoj u prvom ovogodišnjem tromjesečju.

ZAGREB - Hrvatske željeznice (HŽ) najavile su da će od 15. lipnja između Zagreb i Splita ponovno prometovati tri para nagibnih vlakova, a putovanje između Zagreba i Splita trebalo bi trajati oko pet i pol sati. Predsjednik uprave HŽ-a Tomislav Josip Mlinarić kazao je da je vrijeme vožnje tih vlakova bolje prilagođeno trajektnim vezama. Na toj su relaciji za nagibne vlakove dodana dva nova stajališta, u Gračacu i Drnišu, a cijena krate na tim vlakovima ostat će 10 posto manja kao i lani, jer još nisu postigli vrijeme vožnje od Zagreb do Splita ispod pet sati. Lani se od Zagreba do Splita putovalo pet sati i 50 minuta. HŽ će od 15. lipnja prema Dalmaciji uvesti i dva para klasičnih noćnih vlakova. Mlinarić je napomenuo da će od 15. lipnja nagibni vlakovi i dalje voziti na relacijama prema Osijeku, Čakovcu i Varaždinu.

ZAGREB - Farmaceutska tvrtka Pliva održat će Glavnu skupštinu dioničara. Na dnevnom redu su, uz ostalo, izvješće Uprave o poslovanju i stanju društva u 2004. godini, izvješće Nadzornog odbora te donošenje odluke o upotrebi zadržane dobiti. Pliva je u poslovnoj 2004. godini ostvarila ukupne prihode u iznosu 1,13 milijardi dolara, što je za 5 posto više nego u godini prije. No, neto dobit smanjena je za 12 posto i iznosila je 129,3 milijuna dolara. Dobit po dionici bila je 44,68 kuna, što je 21 posto manje nego u godini prije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙