FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pliva prodala Sancturu; gubitak 93 milijuna dolara

ZAGREB, 16. svibnja 2005. (Hina) - Farmaceutska tvrtka Pliva prodala jelijek Sanctura jednoj privatnoj kompaniji koja je željela ostatineimenovana, pri čemu je dogovoreno plaćanje 45 milijuna dolara odmah,a ostalih do 95 milijuna dolara ovisit će od ostvarenja 'ugovoromdefiniranih komercijalnih uvjeta' kroz nekoliko godina, objavljeno jedanas iz Plive.
ZAGREB, 16. svibnja 2005. (Hina) - Farmaceutska tvrtka Pliva prodala je lijek Sanctura jednoj privatnoj kompaniji koja je željela ostati neimenovana, pri čemu je dogovoreno plaćanje 45 milijuna dolara odmah, a ostalih do 95 milijuna dolara ovisit će od ostvarenja 'ugovorom definiranih komercijalnih uvjeta' kroz nekoliko godina, objavljeno je danas iz Plive.

Pliva time počinje, nakon sveobuhvatne analize cjelokupnog poslovanja, povlačenje iz "proprietary" poslovanja (lijekovi s tržišnim ekskluzivitetom) i usredotočuje se na generičko poslovanje, izjavio je danas novinarima glavni izvršni direktor i predsjednik Uprave Plive Željko Čović.

Na upit o gubitku Plive na Sancturi, Čović je odgovorio da je riječ o ukupno 93 milijuna dolara, za koliko će biti umanjena knjigovodstvena vrijednost imovine. No, Čović dodaje da je dogovorena ukupna transakcija u vrijednosti 140 milijuna dolara, pri čemu će dodatni primici do ukupnog iznosa od 95 milijuna dolara biti realizirani sukcesivno, procjenjuje, najkasnije do 2013. godine, kako se budu ostvarivali ciljevi prodaje. U Plivi i dalje drže da je ulazak na tržište bila dobra odluka, na kojem će ostati s generičkim poslovanjem.

Transakcija sa 'start up' tvrtkom, koju vode stručnjaci s područja urologije i dobro poznaju tržište SAD-a, bit će zaključena do kraja drugog tromjesečja, objavljeno je iz Plive.

Ostatak portfelja kompanije Odyssey, Plivinog povezanog društva za 'proprietary' poslovanje u SAD-u, bit će prodan, kažu u Plivi, u slijedećih nekoliko mjeseci.

Zbog svih tih dogovora, kao i otvaranja razgovora s mogućim strateškim partnerima za optimalno iskorištenje razvojno-istraživačkih potencijala Pliva (od licencnih dogovora do zajedničkih ulaganja), kaže njezin prvi čovjek, trenutno neće objaviti očekivanja poslovnih rezultata za 2005. godinu. Naglašava tek da će sve te prodaje i dogovori pozitivno utjecati na ovogodišnju dobit.

Čović vjeruje da će fokusiranost na generičko poslovanje dugoročno donijeti veću vrijednost za dioničare. Podsjeća da je i dosad Pliva 80 posto svih ulaganja u istraživanje i razvoj imala upravo na području generika, a trenutno je postupku takvih 25 patentnih prijava.

Generičko poslovanja, nastavlja, godišnje je raslo u Plivi po stopi od 30 posto, a od 250 milijuna dolara prodaje u 2000. lani je premašilo 680 milijuna dolara. Podsjeća i da Pliva 83 posto prihod ostvaruje sa svjetskih tržišta, a tek 17 posto sa hrvatskog.

Odluka o povlačenju iz poslovanja s lijekovima s tržišnom ekskluzivnošću, smatraju u Plivi, tvrtki će omogućiti daljnja ulaganja u razvoj bioegenričkih lijekova, citostatika i generičkih lijekova s dodanom vrijednošću. Navode i podatak da bi svjetsko generičko tržište sa sadašnjih 40 milijardi dolara, do 2010. moglo narasti na 80 milijardi dolara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙