FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Italija: Previtiju smanjena kazna na sedam godina

RIM, 23. svibnja 2005. (Hina) - Drugostupanjski sud u Milanu izrekaoje u ponedjeljak kaznu od sedam godina zatvora bivšem ministru obraneCesareu Previtiju, smanjivši tako prvostupanjsku kaznu od jedanaestgodina zatvora, na koliko je prijatelj i odvjetnik premijera SilvijaBerlusconija bio kažnjen zbog korupcije sudaca.
RIM, 23. svibnja 2005. (Hina) - Drugostupanjski sud u Milanu izrekao je u ponedjeljak kaznu od sedam godina zatvora bivšem ministru obrane Cesareu Previtiju, smanjivši tako prvostupanjsku kaznu od jedanaest godina zatvora, na koliko je prijatelj i odvjetnik premijera Silvija Berlusconija bio kažnjen zbog korupcije sudaca.

Riječ je o procesu, poznatom pod nazivom IMI-SIR, o podmićivanju sudaca prilikom kupoprodaje petrokemijske industrije.

Kazna je smanjena s jedanaest na sedam godina i odvjetniku Attiliju Pacificu, a znatno su smanjene kazne i bivšim sucima koji su primili mito. Vittorio Metta, koji je na prvostupanjskom sudu dobio kaznu od 13 godina zatvora, sada je kažnjen sa 6 godina, bivši rimski sudac Renato Squillante, koji je bio kažnjen sa 8 i pol godina zatvora, sada je dobio 5 godina zatvora. Felice Rovelli, sin naftnog magnata Nina, osuđen na 6 godina zatvora na prvostupanjskom sudu, sada je dobio 3 godine, a njegova majka Primarosa Battistella, umjesto 4 i pol godina dobila je dvije godine uvjetno.

U procesu Previtiju i ostalima za korumpiranje sudaca, trebao je odgovarati i premijer Berlusconi, ali je on bio izdvojen na temelju zakona kojim se nije smjelo suditi petorici glavnih državnih dužnosnika. Taj je zakon naknadno proglašen neustavnim i sada se Berlusconiju sudi odvojeno. Smatra se se da ako je kažnjen Previti, postoji vjerojatnost da bi mogao biti kažnjen i Berlusconi.

Glede tzv. procesa Lodo Mondadori, o navodno nelegalnom poslu u izdavaštvu, pravima i kupoprodaji, odvjetnik Giovanni Acampora, te sudac Metta, i odvjetnik Pacifico kao i Previti, oslobođeni su s obrazloženjem da nisu počinili krivično djelo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙