FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Negotinski Okružni sud: Robertu Mataniću dvije i pol godine zatvora, Marjanović oslobođen

BEOGRAD,30. svibnja(Hina) - Hrvatski državljanin Robert Matanić (28)osuđen je u ponedjeljak u Okružnom sudu u Negotinu zbog nelegalnogposjedovanja vatrenog oružja, streljiva i eksplozivnih naprava nadvije i pol godine zatvora, dok je Tomislav Marjanović (23) oslobođenoptužbi za isto kazneno djelo.
BEOGRAD,30. svibnja(Hina) - Hrvatski državljanin Robert Matanić (28) osuđen je u ponedjeljak u Okružnom sudu u Negotinu zbog nelegalnog posjedovanja vatrenog oružja, streljiva i eksplozivnih naprava na dvije i pol godine zatvora, dok je Tomislav Marjanović (23) oslobođen optužbi za isto kazneno djelo.

Mataniću je negotinski Okružni sud produžio pritvor do pravomoćnosti presude, dok je Marjanoviću pritvor ukinut u tom predmetu, ali će on - prema najavama sudskog vijeća - biti izručen nadležnim hrvatskim tijelima s obzirom na to da je napustio Hrvatsku iako mu nije istekla uvjetna kazna na koju je osuđen zbog krivotvorenja isprava.

Dvojica hrvatskih državljana uhićeni su u veljači ove godine u negotinskom hotelu "Ineks-Krajina". Marjanović se policiji predao odmah, dok je Matanić to učinio tek nakon višesatnih prijetnji da će aktivirati eksploziv u hotelu "Ineks" u Negotinu, nakon čega su kod njega nađena dva pištolja, automatska puška, bomba i streljivo.

Matanić je na glavnoj raspravi održanoj u petak priznao kazneno djelo, navodeći da nije znao da je za nelegalno nošenje oružja u Srbiji zaprijećena zatvorska kazna. Oružje je, tvrdio je, kupio u Srbiji na ilegalnom tržištu, dok je bombu i pištolje kupio zbog osobne sigurnosti. Automatsku pušku je, kaže, bio "u obvezi vratiti u Zagreb tamošnjoj policiji, kako bi izbjegao visoku novčanu kaznu, jer je kao posrednik ranije sudjelovao u njenoj kupoprodaji".

Drugooptuženi Marjanović je tvrdio, a to je prihvatilo i sudsko vijeće, da nije imao nikakve veze s oružjem, već da se s prvooptuženim Matanićem našao u blizini Negotina, kako bi njegovim automobilom zajedno nastavili put ka Hrvatskoj.

Za Matanićem je, inače, tjeralicu raspisala i bugarska policija, zbog sumnje da je sudjelovao u nekim plaćenim ubojstvima u toj zemlji. Kako je za Hinu izjavio Matanićev odvjetnik Aleksandar Aleksić, negotinski sud još nije odlučivao o zahtjevu Bugarske za izručenjem Matanića. Odvjetnik Aleksić naglasio je da je zadovoljan kaznom zatvora od dvije i pol godine, koju je sud izrekao njegovom branjeniku, posebno s obzirom na to da je minimalna zakonska kazna za takve inkriminacije pet godina zatvora.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙