FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 31. svibnja 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijetado 15,30 sati.
ZAGREB, 31. svibnja 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

PARIZ - Francuski predsjednik Jacques Chirac imenovao je u utorak Dominiquea de Villepina novim premijerom koji će preuzeti dužnost Jean-Pierrea Raffarina, dva dana nakon francuskog odbacivanja europskog ustava, objavilo je predsjedništvo. De Villepina (51), bivšeg ministra unutarnjih i vanjskih poslova, smatralo se favoritom za nasljeđivanje Raffarina. Chiracov vjerni suradnik postao je međunarodno poznat kada je ustao u obranu francuskog protivljenja američkoj intervenciji u Iraku. Šef UMO-a Nicolas Sarkozy bit će imenovan ministrom unutarnjih poslova, državnim ministrom i drugom osobom buduće Villepinove vlade, doznaje se od sukladnih izvora. Nekoliko minuta prije Villepinova imenovanja Raffarin je Chiracu predao ostavku. Raffarin je rekao da je će "svim svojim iskustvom podržati" Villepina.

LJUBLJANA - Slovenski premijer Janez Janša rekao je u utorak na plenarnoj sjednici parlamentarne skupštine NATO-a održanoj u Ljubljani da Slovenija i Hrvatska nikad u svojoj povijesti nisu bile u ratu, te da je među njima mnogo više stvari koje ih povezuju od onih koje ih dijele. Slovenski premijer je naglasio potporu svoje zemlje nastavku integracijskih procesa Europske unije i NATO saveza, a posebno podršku koju slovenska vlada daje Hrvatskoj kako bi postala članica EU-a i NATO-a. Janša je dodao da otvorena pitanja proistječu iz vremena bivše SFRJ "kad granice nisu bile točno definirane na svim točkama", a granica na moru nije bila ni određena. Slovenski premijer naglasio je da su Hrvatska i Slovenija prilikom osamostaljenja prihvatile stajalište da "republička granica postaje državnom".

KIŠINJEV - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić razgovarao je u ponedjeljak i utorak u Kišinjevu s najvišim moldavskim dužnosnicima o euroatlantskim integracijama i unapređenju suradnje između dviju država, posebice na gospodarskom području. Mesić je dvodnevni posjet Kišinjevu, tijekom kojega je razgovarao s moldavskim predsjednikom Vladimirom Voronjinom, premijerom Vasilom Tarlevim i predsjednikom Parlamenta Marijanom Lupuom, ocijenio jako dobrim i rekao je da je razgovarao o svim temama koje interesiraju obje strane. Strateški cilj Moldavije kao i Hrvatske ulazak je u euroatlantske integracije i zanimaju je iskustva Hrvatske, rekao je Mesić.

BEOGRAD - Ministar vanjskih poslova Srbije i Crne Gore Vuk Drašković potvrdio je da mu hrvatski predsjednik Stjepan Mesić nije uputio nikakvu ispriku u nedavnom neformalnom telefonskom razgovoru. "Gospodin Mesić je u pravu. Nikakva isprika nije upućena", prenosi beogradski "Danas" od utorka Draškovićevu izjavu. Drašković je dodao i da žali što su "neki mediji u zemlji neodgovorni i olako lansiraju neistine, provocirajući ono što nitko ne želi ni u SCG niti u Hrvatskoj, a to je da dolazi do nesporazuma". "Naši odnosi s Hrvatskom moraju biti najbolji. Mi zajedno idemo u Europu, netko prije, netko kasnije, ali zajedno", kazao je Drašković.

DEN HAAG/ZAGREB - Svjedok obrane Obrad Stevanović, bivši pomoćnik ministra policije Srbije i zapovjednik specijalnih snaga MUP-a, u utorak je nastavio odgovarati na pitanja tužitelja na suđenju Slobodanu Miloševiću pred Haškim sudom, negirajući sve navode protiv bivšeg jugoslavenskog predsjednika. Srbija je tijekom 90-ih godina bila "ekstremno policijska država" u kojoj su likvidacije najviđenijih osoba bile normalna stvar a većina njih je neriješena, kazao je tužitelj Geoffrey Nice, što je svjedok objasnio "složenom sigurnosnom situacijom i terorizmom". Na upit tužitelja da li se ubojstva Dragana Stojčića Badže, Stanka Čuruvije, Ivana Stambolića, Zorana Đinđića i drugih u srpskoj javnosti povezuje s OVK ili s MUP-om, Stevanović se trudio izbjeći odgovor ali je potvrdio kako nije riječ o OVK.

ZAGREB - Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI) nema nikakvih novosti o hrvatskom državljaninu Miroslavu Jedvaju (41) koji je uhićen u Španjolskoj nakon što je u automobilu koji je vozio pronađeno sedam kilograma heroina, doznaje Hina iz Ureda glasnogovornice Ministarstva. Izvori u Uredu glasnogovornice Ministarstva potvrdili su da je španjolska policija obavijestila hrvatsko veleposlanstvo u Madridu da je Jedvaj uhićen, a zatim je veleposlanstvo o tome obavijestilo Ministarstvo, no poslije toga ministarstvo nije primilo nikakve druge informacije. Ministarstvo će Jedvaju, inače nogometnom sucu, omogućiti sukladno međunarodnom pravu svu potrebnu konzularnu pomoć, kazali su izvori u Uredu glasnogovornice. Ministarstvo sada očekuje reakciju španjolskih vlasti i pretpostavlja se da bi se sutra ili prekosutra mogle dobiti neke nove informacije o tom slučaju.

RIM - Zbog štrajka zaposlenih u poduzećima gradskog prometa (autobusnima, tramvajskima i podzemnoj željeznici) u utorak vlada kaos u prometu u talijanskim gradovima. Na 24-erosatni nacionalni štrajk pozvali su bazni sindikati (Cobas) u znak prosvjeda zbog nejednakog tretmana zaposlenih za vrijeme bolovanja. Na štrajk nisu pozvale sindikalne konfederacije (Cgil, Cisl i Uil), no s obzirom na to da sindikat Cobas u gradskim prometnim poduzećima okuplja najveći broj zaposlenih, autobusi, tramvaji i podzemna željeznica nisu vozili. Koordinator sindikata Pietro Antonini najavio je da će u špicama ipak biti zajamčena usluga kako njihov štrajk ne bi utjecao na rad ostalih talijanskih djelatnika. Tijekom cijelog lipnja najavljeni su štrajkovi u zračnom i željezničkom prometu.

BAGDAD - Irački šijitski premijer Ibrahim al-Jaafari u utorak se, govoreći o svom programu pred parlamentom, obvezao izgraditi Irak kao saveznu i demokratsku državu i povećati sigurnosne snage s obzirom na eskalaciju nasilja s kojom se zemlja suočava. Cilj političkog programa ove vlade proizišle iz izbora jest izgradnja Iraka kao savezne i pluralističke države, te uspostava visokih međunarodnih standarda u poštivanju ljudskih prava i javnih sloboda, kazao je Jaafari na početku govora koji je izravno prenosila javna televizija Iraqia. Vlada će raditi na "uklanjanju svakog oblika vjerske i političke diskriminacije uz poštivanje muslimanskog identiteta iračkog naroda ako se uzme u obzir da je islam državna religija te da ne treba donositi zakone koji joj se suprotstavljaju, dodao je on. Jafaari je naglasio da će njegova vlada poštivati trodiobu vlasti i voditi vanjsku politiku koja se zasniva na čuvanju jedinstva Iraka i njegovog teritorijalnog integriteta uz poštivanje načela nemiješanja u interne prilike drugih država.

GAZA - Hamas je odlučio bojkotirati djelomične općinske izbore predviđene za srijedu u pojasu Gaze nakon poništenja rezultata u nekih okruzima na kojima je početkom svibnja pobijedila radikalna skupina, objavio je u utorak glasnogovornik Hamasa. "Hamas je odlučio da neće sudjelovati u takozvanom novom glasanju u Rafahu, Beit Lahyi i Al-Boureiji", rekao je Sami Abu Zuhri na konferenciji za novinare u Gazi. "Pozivamo narod da bojkotira te izbore i da ne prizna njihove rezultate", dodao je. Rezultate prema kojima je Hamas pobijedio u ta tri mjesta djelomično su poništili palestinski sudovi nakon što ih je osporio pokret Fatah, stranka na vlasti palestinske samouprave.

ZAGREB - Ruski naftni magnat Mihail Hodorkovski u utorak je devetogodišnju zatvorsku kaznu za prijevaru, pronevjeru i utaju poreza komentirao kao posljedicu izopačenosti pravosuđa, prenose agencije. "Mislim da je to pohvala basmanijskome pravosuđu", rekao je sarkastično Hodorkovski. Basmanij je moskovski sud na kojem su bila početna saslušanja, a odonda su pristaše Hodorkovskoga tu riječ počele rabiti kao sinonim za korumpirano pravosuđe, ističe Reuters. Rusko državno odvjetništvo zadovoljno je presudom. "Presudu držimo objektivnom i pravednom", rekla je glasnogovornica odvjetništva Natalija Višnjakova, kako je prenio dpa. Rusko državno tužiteljstvo izvijestilo je u utorak da će protiv Hodorkovskog i njegova suradnika Platona Lebedeva koji su istog dana osuđeni na devet godina zatvora, "uskoro" podignuti nove optužnice u vezi s istragom o pranju novca.

BEOGRAD - U Specijalnom sudu za ratne zločine u Beogradu u srijedu počinje suđenje Saši Radaku zvanom Cetinje (46), optuženom za ratni zločin na Ovčari 1991. godine. Radak je uhićen u 20. ožujka ove godine u Budvi. Radak, 1991. godine pripadnik paravojne postrojbe "Leva Supoderica", koju je u Šidu osnovala Srpska radikalna stranka, 18. je optuženi za ratni zločin na Ovčari, ali sudsko vijeće Specijalnog suda zasad nije prihvatilo prijedlog Specijalnog tužiteljstva za ratne zločine da postupak protiv Radaka pripoji postupku koji se od ožujka prošle godine već vodi protiv 16 optuženih - s obzirom da je protiv optuženog Milana Bulića postupak izdvojen zbog njegovog teškog zdravstvenog stanja - za taj zločin.

DEN HAAG/ZAGREB - Haški sud (ICTY) naložio je glavnom uredniku "Hrvatskog lista" Ivici Marijačiću i bivšem načelniku SIS-a Markici Rebiću, optuženim za nepoštivanje suda, da 14. lipnja stupe pred Sud kako bi se izjasnili o krivnji, objavio je u utorak glasnogovornik ICTY-a. "Krajem prošloga tjedna, predmetni sudac O-Gon Kwon izdao je nalog da se Ivica Marijačić i Markica Rebić pojave pred njim kako bi se izjasnili o krivnji prema optužbi za nepoštivanje suda", kazao je glasnogovornik Jim Landale na tjednom brifingu za novinare. Nakon prvog pojavljivanje dvojice optuženih, bit će održana statusna konferencija na kojoj će se raspravljati o pripremama za suđenje, dodao je Landale. Sudac Kwon u svom nalogu, među ostalim, navodi da "vlasti Republike Hrvatske trebaju obavijestiti Marijačića i Rebića o njihovoj zakonskoj obvezi da se predaju pod jurisdikciju ICTY-a i da budu prisutni u Haagu kako bi im se sudilo za nepoštivanja suda u vremenu koje odredi raspravno vijeće". Marijačića i Rebića, "vlasti RH također trebaju obavijestiti da će, ukoliko se na pojave na sudu, raspravno vijeće naložiti njihovo uhićenje i prebacivanje u Haag", dodaje se u nalogu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙