FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Novinar Josip Jović pozvan na razgovor s istražiteljima ICTY-a

ZAGREB, 2. lipnja 2005. (Hina) - Novinar "Slobodne Dalmacije" JosipJović dobio je poziv za razgovor s istražiteljima Haškog suda usvojstvu osumnjičenika zbog objavljivanja iskaza i identitetazaštićenog haškog svjedoka dok je bio glavni urednik lista u prosincu2000. godine.
ZAGREB, 2. lipnja 2005. (Hina) - Novinar "Slobodne Dalmacije" Josip Jović dobio je poziv za razgovor s istražiteljima Haškog suda u svojstvu osumnjičenika zbog objavljivanja iskaza i identiteta zaštićenog haškog svjedoka dok je bio glavni urednik lista u prosincu 2000. godine.

"Dobio sam telefonski poziv u statusu osumnjičenika", potvrdio je Jović i dodao kako će se "odazvati pozivu te da je spreman za razgovor, za sada i bez odvjetnika".

Poziv istražitelja vezan je uz moguću optužbu za nepoštivanje suda zbog objavljivanje transkripta iskaza zaštićenog svjedoka optužbe sa suđenja Tihomiru Blaškiću 16. ožujka 1998., koji je objavljen u dvadesetak nastavaka u prosincu 2000., objasnio je Jović.

Zbog objavljivanja izvadaka istog transkripta ICTY je 26. travnja za nepoštivanje suda optužio izdavača i glavnog urednika tjednika "Hrvatsko slovo" Stjepana Šešelja i Domagoja Margetića.

Na upit o primanju telefonskog umjesto pisanog poziva, Jović je rekao kako je to objašnjeno potrebom "izbjegavanja formalnosti" te da će se razgovor održati 17. lipnja u uredu ICTY-a u Zagrebu.

Jović smatra da je "postupio profesionalno objavljujući sporni transkript, jer je za to postojao interes javnosti".

"Nije logično da me zovu četiri godine nakon objavljivanja, kada to više nema nikakvog utjecaja", naglasio je.

Glavna haška tužiteljica Carla del Ponte u svom je govoru pred Stalnim vijećem OESS-a 19. svibnja u Beču, uvrstila je djelotvornu zaštitu svjedoka među tri najznačajnija elementa za ustupanje predmeta ICTY-a nacionalnom pravosuđu.

"Otkrivanje identiteta svjedoka može imati vrlo ozbiljne posljedice. Osim fizičkog ugrožavanja pojedinog svjedoka, ono može puno šire utjecati na spremnost za svjedočenje, posebice u nacionalnim sudovima", naglasila je Del Ponte.

Komentirajući optužbe i istrage protiv hrvatskih novinara u tom kontekstu, Jović je kazao kako to ima i političku funkciju "da se utišaju mogući zvižduci u Hrvatskoj pred ono što se još planira učiniti", aludirajući na moguće uhićenje generala Ante Gotovine.

Na traženje da objasni ocjenu o interesu javnosti za objavljivanje spornog iskaza, Jović je kazao kako je "apsolutno postojao interes javnosti", ističući da je "novinarima zadaća otkrivati tajne".

"Radi se o iskazu sadašnjeg predsjednika države na kojem se temelje mnoge kasnije optužnice i koji služi za pisanje novije povijesti na Balkanu", ocijenio je, dodajući kako je "predsjednik možda i lagao" jer je dugo tvrdio da je bio svjedok protiv Slavka Dokmanovića i Slobodana Miloševića, a kasnije je sam otkrio da je svjedočio na suđenju Blaškiću.

Vijest o pozivu ICTY-a Joviću prvi je objavio novi "Hrvatski list", čijeg je glavnog urednika Ivicu Marijačića Haag također optužio za nepoštivanje suda, zajedno s bivšim obavještajnim čelnikom Markicom Rebićem, zbog objave iskaza drugog zaštićenog svjedoka.

Oni će se 14. lipnja u Haagu izjasniti o krivnji za tu optužbu.

Prema pravilu 77. Pravilnika o postupku i dokazima ICTY-a, za djelo nepoštivanja suda predviđena je kazna do sedam godina zatvora i novčana kazna do 100.000 eura ili kombinacija tih kazni.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙