FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatska potvrđuje nužnost pune suradnje s Haškim sudom

NEW YORK, , 13. lipnja 2005. (Hina) - Hrvatska priznaje i potvrđujenužnost pune suradnje s Haškim sudom, rekao je u ponedjeljak u Vijećusigurnosti Ujedinjenih naroda otpravnik poslova Stalne misijeRepublike Hrvatske pri UN-u Ivan Nimac.
NEW YORK, , 13. lipnja 2005. (Hina) - Hrvatska priznaje i potvrđuje nužnost pune suradnje s Haškim sudom, rekao je u ponedjeljak u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda otpravnik poslova Stalne misije Republike Hrvatske pri UN-u Ivan Nimac.

"Hrvatska priznaje, potvrđuje i pokazuje nužnost pune suradnje sa Sudom, kako u smislu osiguravanja uspjeha mandata Suda, tako i naših međunarodnih obveza", rekao je Vijeću sigurnosti Ivan Nimac, otpravnik poslova Stalne misije Republike Hrvatske pri UN-u.

Glavna haška tužiteljica Carla Del Ponte u ponedjeljak je u New Yorku kazala kako je i dalje "zabrinuta jer hrvatske vlasti još nisu ispunile svoju obvezu da lociraju, uhite i prebace" u Den Haag haškog optuženika generala Antu Gotovinu i procijenila da će "još nekoliko mjeseci biti potrebno kako bi se utvrdilo čine li hrvatske vlasti ovaj puta sve što mogu kako bi uhitile i prebacile Gotovinu".

Del Ponte je podsjetila da je Hrvatska u travnju predstavila Akcijski plan kako bi locirala generala Gotovinu, te je ocijenila da bi "daljnji ozbiljni napredak u provedbi plana trebao dovesti do Gotovine".

Predstavnik Velike Britanije pozdravio je Akcijski plan hrvatske vlade i rekao kako plan sam po sebi nije dovoljan. "Očekujemo da hrvatske vlasti poduzmu odlučnu akciju kako bi se Gotovina izručio ICTY-u", rekao je britanski veleposlanik Emyr Jones Parry u raspravi na Vijeću sigurnosti.

"Hrvatska će biti ocijenjena prema konkretnim rezultatima akcije", naglasio je Parry.

Hrvatski predstavnik Nimac izrazio je zadovoljstvo time što je Carla del Ponte u izvješću potvrdila predanost Hrvatske da nastavi provoditi Akcijski plan. Nimac je dodao da je puna suradnja sa Sudom Hrvatskoj prioritet zbog pozitivnih učinaka rada Suda na stabilnost i pomirbu u jugoistočnoj Europi.

"Kako bi zatvorila posljednje preostalo pitanje u suradnji s ICTY-jem, hrvatska Vlada je stvorila i počela provoditi svoj akcijski plan", istaknuo je Nimac.

Meron i Del Ponte su Vijeću sigurnosti govorili posebno o izgledima za provedbu izlazne strategije Haškog suda koji prema rokovima koje je postavilo Vijeće sigurnosti do 2008. treba završiti sva suđenja, a do 2010. sve žalbene postupke i svoj rad.

Meron je upozorio Vijeće sigurnosti kako Haški sud neće moći završiti suđenja do 2008. zbog niza novih optuženika koji su se pojavili pred Sudom i zbog ključnih bjegunaca koji su još na slobodi.

Predsjednik Haškog suda Meron rekao je da će se suđenja najvjerojatnije protegnuti do kraja 2009.

Meron je kazao da bi se suđenja, kad bi ključni bjegunci Radovan Karadžić, Ratko Mladić i Gotovina bili uhićeni u bliskoj budućnosti, produžila za još četiri do sedam mjeseci.

Del Ponte je kazala da je izručenje deset preostalih bjegunaca Haškom sudu najozbiljnija prepreka za provedbu izlazne strategije.

Dodala je da rad Suda neće završiti sve dok Karadžić, Mladić i Gotovina uspijevaju izbjeći pravdi, a Meron je kazao da Sud neće ispuniti svoju povijesnu misiju i zatvoriti vrata dok ta trojica bjegunaca ne budu "uhićeni, dovedeni u Den Haag i dok im se ne bude sudilo".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙