FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavnik UN-a pozvao RH da zaključi problem raseljenih osoba

ZAGREB, 9. lipnja 2005. (Hina) - Predstavnik glavnog tajnikaUjedinjenih naroda za ljudska prava interno raseljenih osoba WalterKalin ocijenio je kako nakon značajnih ulaganja hrvatske Vladepreostaje još razmjerno mali broj neriješenih slučajeva prognanika(interno raseljenih osoba) u Hrvatskoj, no Vlada mora poduzeti konačani usklađen napor kako bi se i oni riješili, priopćio je u četvrtakUred UNHCR-a u Zagrebu.
ZAGREB, 9. lipnja 2005. (Hina) - Predstavnik glavnog tajnika Ujedinjenih naroda za ljudska prava interno raseljenih osoba Walter Kalin ocijenio je kako nakon značajnih ulaganja hrvatske Vlade preostaje još razmjerno mali broj neriješenih slučajeva prognanika (interno raseljenih osoba) u Hrvatskoj, no Vlada mora poduzeti konačan i usklađen napor kako bi se i oni riješili, priopćio je u četvrtak Ured UNHCR-a u Zagrebu.

Kalin je na poziv Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija od ponedjeljka do srijede boravio u službenom posjetu Hrvatskoj, tijekom kojeg se susreo s predsjednikom Republike i predsjednikom Vlade, visokim dužnosnicima ministarstava i ureda Vlade RH, pučkim pravobraniteljem, predstavnicima Vjieća za nacionalne manjine, međunarodnih agencija i nevladinih udruga, navodi se u priopćenju.

"Nakon značajnih ulaganja hrvatske Vlade, preostaje još razmjerno mali broj slučajeva", prenesene su u priopćenju riječi Annanovog predstavnika za prognanička prava. "To zahtijeva osiguravanje sredstava potrebnih za rješavanje problema tih ljudi koji već tako dugo čekaju".

Kalin je pozvao hrvatsku Vladu na poduzimanje praktičnih koraka u provedbi preuzetih obveza kako bi "međunarodna zajednica mogla maknuti Hrvatsku s popisa zemalja u kojima su nevolje interno raseljenih osoba još uvijek razlog za zabrinutost", kaže se u priopćenju.

Tijekom posjeta se predstavnik UN-a susreo s prognanicima u istočnoj Slavoniji, upoznao s naporima povratka prognanika u mjesta prijašnjeg prebivališta, povrata privremeno zauzete imovine, pomoći pri obnovi kuća oštećenih u vojnim sukobima, te stambenom zbrinjavanju bivših nositelja stanarskih prava. Također je izviješten o naporima poduzetim u cilju integracije predstavnika nacionalnih manjina u predstavnička tijela i strukture donošenja odluka, navodi se u priopćenju.

Predstavnik glavnog tajnika UN-a, prema priopćenju, pozdravio je opredijeljenost na najvišoj političkoj razini da se riješi taj problem, pozvavši hrvatsku Vladu da, u suradnji s međunarodnim partnerima, razvije učinkovite strategije razvoja i ulaganja za područja koja su najviše pogođena raseljavanjem.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙