FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Spajanjem Unicredita i HVB-a nastaje 9. po veličini europska banka

ZAGREB, 13. lipnja 2005. (Hina) - Spajanjem Unicredita i HVB-a nastaje9. po veličini europska banka
ZAGREB, 13. lipnja 2005. (Hina) - Spajanjem Unicredita i HVB-a nastaje 9. po veličini europska banka

HINA - Financijski servis

Unicredito i HypoVereinsbank (HVB), prva po veličini talijanska i druga njemačka banka dogovorile su se o spajanju vrijednom više milijardi eura, za koje se očekuje da će stvoriti 9. po veličini banku u Europi po tržišnoj kapitalizaciji.

Uprava UniCredita i HVB-ov Upravni i Nadzorni odbor odobrili su u nedjelju spajanje vrijedno 15,4 milijarde eura kojim će nastati "nova snaga u europskom bankarstvu", priopćile su te dvije banke. Nova grupacija imat će više od 28 milijuna klijenata, 7.000 poslovnica u 19 zemalja i ukupnu aktivu od 733 milijarde eura.

Osim toga, očekuje se da će imati vodeću poziciju na tržištima Italije, Njemačke i Austrije s jedinstvenom prisutnošću u Bavarskoj, Austriji i Sjevernoj Italiji - nekim od najbogatijih regija u Europi. Također bi trebala imati vodeći položaj srednjoj i istočnoj Europi prema ukupnoj aktivi i broju poslovnica.

"Unicredito i HVB bit će jaka nova snaga ukorijenjena u srce Europe s tri susjedna domaća tržišta koja se rasprostiru na jednoj od najbogatijih europskih regija. Postat ćemo prva uistinu europska banka sjedinjujući našu snagu kako bi svojim klijentima ponudili poboljšane usluge i inovaciju te povećanu vrijednost našim dioničarima", prokomentirao je Alessandro Profumo, glavni izvršni direktor Unicredita.

"Ovom transakcijom Unicredito i HVB postaju predvodnici konsolidacije europskog bankarstva koja je objema kompanijama omogućila odabir najboljeg partnera. Stvaramo nove mogućnosti rasta za naše dioničare, klijente i zaposlenike koje ne bismo mogli ostvariti na samostalnoj osnovi. Njemačka će i dalje igrati važnu ulogu u prvoj europskoj transakciji ovakvog značaja i opsega.", kazao je Dieter Rampl, glavni izvršni direktor HVB-a.

Zajednički strateški ciljevi grupacije bit će daljnje osnaživanje kompetitivnog položaja na tržištima gdje je već prisutna, zadržavanje i uravnoteženje vodeće pozicije u regiji srednje i istočne Europe te optimalizacija i konsolidiranje poslovanja na tim tržištima, uključujući ujednačivanje zajedničkog brandinga, kao i iskorištavanje komplementarne snage i kritične mase u područjima poslovanja pokretanim veličinom kao što je upravljanje aktivom i investicijsko bankarstvo.

Transakcija će se sastojati od tri Unicreditove dobrovoljne ponude po principu dionica-za-dionicu za HVB, Bank Austria i BPH banke koje će morati odobriti nadležne lokalne vlasti. Ponude za Bank Austria i BPH sadržavat će i alternativu u gotovini. Unicredito će za svaku dionicu HVB ponuditi pet svojih novih općih dionica..

Grupacija će usvojiti i novi poslovni i organizacijski model koji će uključivati smještanje holding tvrtke u Milanu, unutar kojega će biti smještan odjel za regiju srednje i istočne Europe, te odjel globalnih bankovnih usluga usredotočen na pružanje globalnih bankarskih usluga u cijeloj grupaciji. Glavni izvršni direktor grupacije bit će Alessandro Profumo, a voditelj odjela za regiju srednje i istočne Europe Erich Hampel.

UniCredit i HVB procjenjuju da će spajanje s HVB-om i Bank Austria dovesti do pred-poreznih sinergija od 985 milijuna eura godišnje u potpunosti realiziranih do kraja 2008. godine, pri čemu će 90 posto biti vezano uz niže troškove, a ostatak uz veće prihode kroz razmjenu primjera najbolje prakse. Troškovi restrukturiranja, koje su Unicredito i HVB oprezno procijenili na 1,35 milijarde eura, bit će u potpunosti naplaćene do 2005. godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙