FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svjetski skup muzealaca od 24. do 27. svibnja u Zagrebu

ZAGREB, 23. svibnja 2005. (Hina) - U Zagrebu će se od 24. do 27.svibnja održati godišnja konferencija Komiteta za dokumentaciju CIDOCMeđunarodnog komiteta za muzeje ICOM-a, koji će okupiti vodeće svjetske stručnjake na području primjene informatičke tehnologije umuzejima.
ZAGREB, 23. svibnja 2005. (Hina) - U Zagrebu će se od 24. do 27. svibnja održati godišnja konferencija Komiteta za dokumentaciju CIDOC Međunarodnog komiteta za muzeje ICOM-a, koji će okupiti vodeće svjetske stručnjake na području primjene informatičke tehnologije u muzejima.

Taj veliki znanstveno-stručni skup održat će se pod nazivom "Dokumentacija i korisnici".

CIDOC je jedan od najstarijih komiteta ICOM-a, UNESCOV-og Međunarodnog komiteta za muzeje koji skrbi o muzejskoj dokumentaciji, djeluje od 1963. i okuplja oko 1000 članova iz 90 zemalja.

Prema CIDOCOV-oj standardizaciji o muzejskoj dokumentaciji, zbirke bez adekvatne dokumentacije nisu potpune, jer se ne mogu adekvatno čuvati te je bitno reducirana mogućnost njihova istraživanja i interpretacije, ističu organizatori skupa Muzej grada Zagreba i Muzejsko dokumentacijski centar.

Muzejski stručnjaci napominju kako CIDOCO-ve inicijative i proizvodi imaju za cilj organiziranje, strukturiranje, standardizaciju i čuvanje muzejske dokumentacije.

Skup će pokazati kako muzeji nisu samo fizička mjesta pohrane i prezentacije muzejskih predmeta, čuvari golemih količina podataka i znanja o svim aspektima kulture i prirode te da je oduvijek jedna od zadaća muzeja bila sakupljanje i slanje informacija.

Ulaskom kompjutera u muzeje i njihovim izlaskom na internet porasla je profesionalna svijest o potrebi otkrivanja muzejskih znanja široj publici upozoravaju organizatori.

Po riječima Maje Šojat-Bikić, voditeljice informatičkih poslova Muzeja grada Zagreba i članice Izvršnog odbora CIDOC-a, skup će pokazati da muzealcima i informatičkim stručnjacima predstoji još dugačak put do kompletne digitalizacije muzejskih zbirki.

Tijekom trodnevne Konferencije, koja će se održati u Hrvatskom državnom arhivu (HDA), muzealci će raditi u plenarnim sjednicama u sedam radnih grupa i u dvije radionice.

(Hina) xta yaz

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙