FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slikari svjetla izlažu u Marseilleu i Montrealu

MARSEILLE, 20. svibnja 2005. (Hina/AFP) - Djela šezdesetak slikaraočaranih svjetlošću Provanse, među kojima Paula Cezannea i VincentaVan Gogha, okupljena su na iznimnoj izložbi ovog ljeta u Marseilleu, anajesen u Montrealu.
MARSEILLE, 20. svibnja 2005. (Hina/AFP) - Djela šezdesetak slikara očaranih svjetlošću Provanse, među kojima Paula Cezannea i Vincenta Van Gogha, okupljena su na iznimnoj izložbi ovog ljeta u Marseilleu, a najesen u Montrealu.

Nazvana "Pod suncem, krajolik u Provansi 1750.-1920.", izložba otvorena u četvrtak okuplja približno 150 djela, među kojima ona Pierre-Augustea Renoira, Vincenta Van Gogha ili Emilea Loubona.

Izložba je plod suradnje muzeja lijepih umjetnosti iz Marseillea i Montreala.

"Umjetnici koje predstavljamo rijetko su predstavljani zajedno", ističe Marie-Paule Vial, direktorica marsejskog muzeja.

Slikar Joseph Vernet, rođen 1714. na jugu Francuske, čija su djela predstavljena na izložbi, prvi je "koji se zanimao za prikaz svjetlosti u Provansi", bilježi Vial pokazujući umjetnikovu sliku "Luka u Antibesu u Provansi, gledana s kopna" (1756).

Područje nastavlja očaravati, od kraja 18. stoljeća do početka Prvog svjetskog rata, s Georgesom Braqueom.

Direktor kanadskog muzeja Guy Cogeval sretan je što može predstaviti devet Cezanneovih slika koje su posudili američki i kanadski muzeji, te četiri Van Gogha koja su pristigla iz muzeja umjetnosti u Clevelanda, muzeja Orsay u Parizu i muzeja Kroeller-Mueller iz Otterloa u Nizozemskoj.

Putevima Van Gogha i Cezannea, slikari modernog pokreta, neoimpresionisti, fovisti i kubisti, također su odlazili na jug Francuske. Tu su Paul Signac, Felix-Edouard Vallotton, Andre Derain i Raoul Dufy.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙