FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mandelson upozorava na spori napredak trgovinskih pregovora

ŽENEVA, 31. svibnja 2005. (Hina/AP) - U pregovorima o sklapanjutrgovinskog sporazuma ovoga ljeta postignut je premali napredak čimesu ugroženi napori oko liberalizacije globalne trgovine, upozorio je uutorak europski povjerenik za trgovinu Peter Mandelson.
ŽENEVA, 31. svibnja 2005. (Hina/AP) - U pregovorima o sklapanju trgovinskog sporazuma ovoga ljeta postignut je premali napredak čime su ugroženi napori oko liberalizacije globalne trgovine, upozorio je u utorak europski povjerenik za trgovinu Peter Mandelson.

Trgovinski pregovarači snizili su svoja očekivanja oko predstojećeg niza sastanka u lipnju u sjedištu Svjetske trgovinske organizacije (WTO) u Ženevi, ključnom dijelu procesa stvaranja sporazuma koji bi se trebao donijeti krajem godine u Hong Kongu, rekao je Mandelson.

"Malo je vremena ostalo do ljetne pauze", rekao je. "Previše je međusobnog komešanja".

Cilj je trenutne runda pregovora pokrenutih u Dohi 2001. ukinuti subvencije, carine i ostale prepreke globalnoj trgovini i iskoristiti trgovinu kao pomoć siromašnim nacijama.

Originalni plan bio je sklopiti novi trgovinski sporazum do kraja 2004., no taj je cilj propao na konferenciji WTO-a 2003. zbog svađe oko pravila o investicijama između bogatih i siromašnih članica, kao i razlika u poljoprivredi. Previše je "politike visokog rizika" oko pregovora, rekao je Mandelson "To se može reći za cijelu rundu".

Na sastanku u Hong Kongu članice WTO-a namjeravaju sklopiti sporazum koji će voditi sklapanju ugovora o liberalizaciji trgovine do kraja 2006.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙