FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Washington najavio žalbu pred WTO-m zbog subvencija za Airbus

WASHINGTON, 31. svibnja 2005. (Hina/dpa) - Američka vlada najavila jeda će ponovno uložiti žalbu pred Svjetskom trgovinskom organizacijom(WTO) zbog subvencija Europske unije proizvođaču zrakoplova Airbusu.
WASHINGTON, 31. svibnja 2005. (Hina/dpa) - Američka vlada najavila je da će ponovno uložiti žalbu pred Svjetskom trgovinskom organizacijom (WTO) zbog subvencija Europske unije proizvođaču zrakoplova Airbusu.

SAD tvrdi da su prošle i aktualne subvencije Airbusu u vidu takozvane pomoći za lansiranje novih modela zrakoplova naškodile su američkom proizvođaču Boeingu.

Predmet najnovijeg spora su zajmovi vlada članica EU-a Airbusu za novi A350, svrstan u kategoriju divovskog luksuznog putničkog zrakoplova kojem Boeing pokušava konkurirati planinarim lansiranju vlastitog superefikasnog putničkog zrakoplova 787.

"Gotovo godinu dana SAD je pokušavao uvjeriti EU da pregovara o ukidanju subvencija za velike putničke zrakoplove", naglasio je u službenom priopćenju američki trgovinski predstavnik Rob Portman.

"Zato nam je bilo drago kada je 11. siječnja EU pristala suspendirati pomoć za lansiranje novih modela do završetka pregovora o subvencijama. Nažalost, EU trenutno više nije spremna suspendirati tu pomoć i predložila je tek smanjivanje ali ne i ukidanje subvencija", dodao je Portman.

SAD teži iznošenju spora pred vijeće WTO-a za rješavanje trgovinskih sporova pa je u utorak podnio odgovarajući službeni zahtjev u sjedištu WTO-a u Ženevi.

Još je uvijek moguće "bilateralno rješenje spora na temelju pregovora" ali SAD će čvrsto ustrajati na zahtjevu za ukidanjem subvencija za Airbus, naglasio je američki trgovinski predstavnik.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙