FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Novog WTO čelnika očekuju veliki izazovi

ŽENEVA, 25. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Francuz Pascal Lamy učetvrtak će biti imenovan idućim čelnikom Svjetske trgovinskeorganizacije (WTO), tijela koje je jednom proglasio"srednjovjekovnim", i to u trenutku kada se ono suočava s najvećimizazovima u svom desetogodišnjem radu.
ŽENEVA, 25. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Francuz Pascal Lamy u četvrtak će biti imenovan idućim čelnikom Svjetske trgovinske organizacije (WTO), tijela koje je jednom proglasio "srednjovjekovnim", i to u trenutku kada se ono suočava s najvećim izazovima u svom desetogodišnjem radu.

Njegov prvi zadatak bit će pomaganje WTO-u da ostvari uspjeh na konferenciju u Hong Kongu u prosincu kada ministri trgovine planiraju odobriti nacrt dogovora o snižavanju trgovinskih barijera u globalnom gospodarstvu.

Osim toga, morat će se nositi i s kineskom rastućom trgovinskom snagom, koja je najočitija kroz rast izvoza odjeće i tekstila, i koja prijeti pokretanjem protekcionističkih mjera u konkurentnim zemljama, siromašnima i bogatima.

"Nema sumnje da je to težak posao. Nad njim visi nož s dvije oštrice", rekao je trgovinski analitičar David Woods komentirajući kinesku dilemu i trgovinske pregovore.

Glavno vijeće WTO-a prihvatit će odluku posebnog izbornog vijeća koje je preporučilo bivšeg povjerenika za trgovinu EU-a za čelnika WTO-a. Lamy, francuski socijalist, dužnost će preuzeti 1. rujna od Tajlanđanina Supachaija Panitchpakdija.

Osim toga, morat će se pozabaviti rastućim tenzijama između Sjedinjenih Država i Europske unije, dvije najveće svjetske ekonomske supersile, zbog subvencija proizvođačima zrakoplova koje bi mogle postati uzrok najvećeg dosad trgovinskog spora. "Lamy će morati biti vrlo pametan i strpljiv", dodao je Woods.

Nitko ne sumnja u intelektualni kredibilitet Lamy-a, koji je bio šef kabineta bivšeg predsjednika EU-a Jacques Delorsa i generalni direktor francuske banke Credit Lyonnais, prije obnašanja dužnosti povjerenika EU za trgovinu od 1999. do 2004.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙