FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cavtat: konferencija o liječenju PTSP-a

CAVTAT, 13. lipnja 2005. (Hina) - U organizaciji NATO-a danas je uCavtatu počela Međunarodna konferencija o novim pristupima udijagnosticiranju i tretmanu posttraumatskog stresnog poremećaja(PTSP).
CAVTAT, 13. lipnja 2005. (Hina) - U organizaciji NATO-a danas je u Cavtatu počela Međunarodna konferencija o novim pristupima u dijagnosticiranju i tretmanu posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP).

Sastanak, koji je okupio 60-ak stručnjaka iz zemalja članica NATO-a i Hrvatske, otvorila je potpredsjednica Vlade i ministrica branitelja, obitelji i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor kazavši da je rat u Hrvatskoj ostavio razorne posljedice, no da se ipak uspjelo osobama oboljelima od PTSP-a pružiti društvenu potporu i primjerenu zdravstvenu skrb.

Također je kazala da su u našoj zemlji stvorene zakonske pretpostavke za priznavanje statusa i liječenje branitelja oboljelih od PTSP-a, isključivo bez utjecaja politike i na temelju znanstvenih istraživanja.

Samoubojstva hrvatskih branitelja ministrica Jadranka Kosor ocijenila je najvažnijim problemom, iznijevši podatke prema kojima su od 1991. do 2004. godine 1503 branitelja počinila samoubojstvo. Ti podaci, rekla je Kosor, bit će obrađeni i javno objavljeni budući da je senzibiliziranje javnosti jedan od glavnih preduvjeta preventivnog djelovanja.

Podsjetila je da je prije sedam godina u organizaciji Svjetske veteranske federacije u Cavtatu održana 1. svjetska konferencija o psiho-socijalnim posljedicama rata, uz sudjelovanje 400 stručnjaka iz 44 zemlje.

Uz ostalo je istaknula kako organizacija i ove konferencije pokazuje spremnost i sposobnost NATO-a da odgovori na suvremene izazove ratnih sukoba i terorističkih napada, što je važno i za Hrvatsku kao zemlju kandidata za članstvo u NATO-u i EU.

U radu Međunarodne konferencije sudjeluju vodeći svjetski znanstvenici koji će do 16. lipnja razgovarati o primjeni novih tehnologija u dijagnozi i liječenju PTSP-a, ponajprije o primjeni tehnologije tzv. virtualne stvarnosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙