FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD: većina psihičkih oboljenja počinje u mladosti

WASHINGTON, 7. lipnja 2005. (Hina/AFP) - Većina psihičkih oboljenjapočinje prije navršene 14. godine u SAD-u, a svaki četvrti Amerikanacboluje od nekog mentalnog poremećaja, piše u istraživanju objavljenomu ponedjeljak u lipanjskom izdanju "Arhiva opće psihijatrije".
WASHINGTON, 7. lipnja 2005. (Hina/AFP) - Većina psihičkih oboljenja počinje prije navršene 14. godine u SAD-u, a svaki četvrti Amerikanac boluje od nekog mentalnog poremećaja, piše u istraživanju objavljenom u ponedjeljak u lipanjskom izdanju "Arhiva opće psihijatrije".

Kod djece i mladih počinju većinom lakšim simptomima poput umjerene tjeskobe ili uporne sramežljivosti, objasnio je Ronald Kessler, istraživač sa sveučiliša Harvard u Massachusettsu.

Ako se ti simptomi zanemaruju, mogu se ubrzo pogoršati i razviti se u tešku depresiju, paralizirajuću fobiju ili kroničnu krizu tjeskobe, objašnjava on.

Činjenica da se velik broj slučajeva pojavljuje kod mladih - 75 posto prije 24. godine - upućuje na važnost otkrivanja i ranog liječenja kako bi se izbjegli kasniji teži problemi, ističe Kessler.

Krize tjeskobe pojavljuju se često pred kraj djetinjstva, emocionalna nestabilnost u prvom razdoblju adolescencije dok do problema s drogom i alkoholizmom dolazi posebice ulaskom u dvadesete godine, ističe on.

No, opasnost od mentalnih oboljenja smanjuje se sa zrelošću, posebice nakon 44. godine, bilježe istraživači čija se studija temelji na razgovorima licem u lice s 9.282 Amerikanca u dobi od najmanje 18 godina, provedenima između 2001. i 2003. godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙