FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Brijuni: počeo skup o novom Pomorskom zakoniku

BRIJUNI,31. svibnja 2005.(Hina) - Na Brijunima je danas, u organizacijiHrvatskog društva za pomorsko pravo, počelo dvodnevnoznanstveno-stručno savjetovanje o novom Pomorskom zakoniku i ostalimnovinama s područja pomorskog i prometnog prava, koje je okupilostotinjak stručnjaka pomorskog i prometnog prava te predstavnikeMinistarstva mora, turizma, prometa i razvitka.
BRIJUNI,31. svibnja 2005.(Hina) - Na Brijunima je danas, u organizaciji Hrvatskog društva za pomorsko pravo, počelo dvodnevno znanstveno-stručno savjetovanje o novom Pomorskom zakoniku i ostalim novinama s područja pomorskog i prometnog prava, koje je okupilo stotinjak stručnjaka pomorskog i prometnog prava te predstavnike Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka.

Docentica s Pravnog fakulteta u Rijeci Dorotea Ćorić u uvodnom je izlaganju podsjetila da je Pomorski zakonik stupio na snagu 29. prosinca 2004., da sadrži 1032 članka te da su s njime prestale vrijediti odredbe starog zakonika koji je u Saboru izglasan 1994. godine.

Po riječima predsjednika Hrvatskog društva za pomorsko pravo Petra Kragića, odredbama novog Pomorskog zakonika želi se slijediti Europsku uniju (EU) u području pomorskog prava.

"U pomorskom zakonu najvažnije je slijediti svjetske trendove, stoga on mora biti usklađen s propisima EU-a", napomenuo je Kragić dodavši kako su u novi zakonik uvedeni novi instituti koji olakšavaju poslovanje brodara.

U novi je zakonik uvedena jahta kao posebna kategorija, a pobliže je definiran inspekcijski nadzor brodova, rekla je Maja Markovčić Kostelac iz Ministarstva mora dodavši kako su pooštrene i kazne za počinitelje pomorskih prekršaja.

Osim toga, proširene su ovlasti inspekcijskog nadzora te pojačana zaštita od štetnih utjecaja balastnih voda.

Kostelac smatra da ujedno treba povećati sigurnost plovidbe, donijeti propise o zaštiti mora od onečišćenja te osigurati domaćim brodarima bolju konkurentnost na tržištu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙