FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Istrage o ratnim zločinima u BiH

SARAJEVO,16. svibnja 2005.(Hina) - Sud Bosne i Hercegovine odlučio jepreuzeti od lokalnog pravosuđa Republike Srpske procesuiranjebosanskog Srbina Bobana Šimšića koji je osumnjičen da je počinio ratnezločine na području Višegrada u istočnoj Bosni, priopćeno je uponedjeljak iz sjedišta tog suda u Sarajevu.
SARAJEVO,16. svibnja 2005.(Hina) - Sud Bosne i Hercegovine odlučio je preuzeti od lokalnog pravosuđa Republike Srpske procesuiranje bosanskog Srbina Bobana Šimšića koji je osumnjičen da je počinio ratne zločine na području Višegrada u istočnoj Bosni, priopćeno je u ponedjeljak iz sjedišta tog suda u Sarajevu.

Odluku o preuzimanju slučaja Šimšić Izvanraspravno vijeće Suda BiH donijelo je nakon pozornog razmatranja zaključivši da je u pitanju "vrlo osjetljiv" predmet te sukladno tome potpada pod nadležnost državnog Tužiteljstva.

Posebni razlog za prebacivanje ovog predmeta pravosuđu na državnoj razini Sud BiH je našao u činjenici da lokalne vlasti u Višegradu do sada nisu pokazale nikakvo zanimanje za Šimšićevo uhićenje unatoč činjenici da je protiv njega raspisana međunarodna tjeralica.

S obzirom na to da je ovaj predmet još uvijek u fazi istrage, slučaj je predan Tužiteljstvu BiH odnosno njegovom Odjelu za ratne zločine na dalje postupanje, stoji u priopćenju.

Prema informacijama koje je ranije objavio državni tužitelj Marinko Jurčević, gotovo deset tisuća osoba nalazi se pod istragom zbog sumnje da su umiješani u ratne zločine počinjene na teritoriju BiH.

Državni sud trebao bi procesuirati najvažnije slučajeve uključujući i one koje mu prepusti Haški tribunal dok bi pravosuđu na entitetskim odnosno regionalnim razinama vlasti bili prepušteni manje osjetljivi predmeti.

Podizanje prvih optužnica od strane Odjela za ratne zločine pri Tužiteljstvu BiH očekuje se tijekom lipnja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙