FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Crna Gora ustraje na savezu neovisnih država

PODGORICA, 15. svibnja 2005. (Hina) - Predsjednik Srbije i Crne GoreSvetozar Marović izjavio je u intervjuu od nedjelje da će idućegtjedna Podgoricu posjetiti više srpskih političara što će bitiiskorišteno i za nastavak razgovora o prijedlogu Crne Gore zastvaranje saveza neovisnih država.
PODGORICA, 15. svibnja 2005. (Hina) - Predsjednik Srbije i Crne Gore Svetozar Marović izjavio je u intervjuu od nedjelje da će idućeg tjedna Podgoricu posjetiti više srpskih političara što će biti iskorišteno i za nastavak razgovora o prijedlogu Crne Gore za stvaranje saveza neovisnih država.

Marović je u intervjuu podgoričkom dnevniku Vijesti rekao da se se mora razgovarati s predstavnicima legitimne Srbije i s njima kontinuirano biti u vezi. On je istaknuo da je Srbija za Crnu Goru veoma bitan faktor, ne samo ekonomske, političke i regionalne prirode, već prije svega faktor unutrašnje stabilnosti, s obzirom da u Crnoj Gori živi više od 32 posto ljudi koji se osjećaju Srbima.

Marović je, također, najavio da će već u ponedjeljak razgovarati sa srpskim predsjednikom Borisom Tadićem, ćija je stranka prihvatila razgovore sa Crnom Gorom o savezu neovisnih država.

"Mi s ljudima koji predstavljaju službene institucije Srbije moramo razgovarati, biti strpljivi i isticati argumente. Siguran sam da će logika sporazumijevanja u Srbiji svakim danom jačati, jer veoma je teško biti protiv sporazumijevanja, a za konflikte", ocijenio je Marović.

Marović je upitan očekuje li pritiske iz Bruxellesa na crnogorsku vlast kako bi odustala od raspisivanja referenduma i može li na kraju, ipak, sve još jednom biti odloženo. Odgovorio je da Europa definitivno nije protiv referendumskog izjašnjavanja građana, kao i da neće vršiti pritisak, kako na Srbiju, tako ni na Crnu Goru.

Prema riječima Marovića, Europa će insistirati samo na onome što je europska praksa u organizaciji referenduma i u osiguravanju uvjeta da takva pravila objektivno, ravnopravno i dosljedno budu provedena.

"Nije dovoljno imati pravila, već je neophodno imati i kontrolne mehanizme da bi zaista referendum i mogao biti proveden. Crna Gora je na potezu da unutarnjim konsenzusom potvrdi da organizacija referenduma neće biti opasnost za stabilnost, kako nje same, tako i regije", kazao je Marović.

Crna Gora je početkom godine uputila prijedlog Srbiji da umjesto sadašnje "skupe i nefunkcionalne državne zajednice" osnuju Savez neovisnih država. Osim Demokratske stranke (DS) Borisa Tadića, sve druge relevantne političke stranke u Srbiji izrazile su negativan stav o tom prijedlogu.

Crnogorska vlast je odredila da ponuda važi do kraja ove godine ili najkasnije do veljače 2006., kada na temelju Povelje Crna Gora stiče pravo da na referendumu konzultira svoje građane u kojoj će i kakvoj državi živjeti.

Crnogorski predsjednik Filip Vujanović najavio je da će, ne dobije li se pozitivan odgovor iz Srbije, od dana stjecanja uvjeta, najkasnije za 90 dana raspisati referendum u Crnoj Gori.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙