FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenija: Međunarodni savez novinara (IFJ) protiv zakona o RTV

LJUBLJANA,16. svibnja 2005.(Hina) - Glavni tajnik Međunarodnefederacije novinara (IFJ) Aidan White izrazio je u ponedjeljak uLjubljani zabrinutost prijedlogom zakona o RTV Slovenija koji jeparlamentu predložila vlada premijera Janeza Janše.
LJUBLJANA,16. svibnja 2005.(Hina) - Glavni tajnik Međunarodne federacije novinara (IFJ) Aidan White izrazio je u ponedjeljak u Ljubljani zabrinutost prijedlogom zakona o RTV Slovenija koji je parlamentu predložila vlada premijera Janeza Janše.

"Javna televizija ne smije postati politička. Novi zakon ima tendenciju uspostave novog odnosa politike prema medijima i potencijalno je opasan za dobro novinarstvo i za ugled Slovenije", rekao je White na konferenciji za novinare nakon razgovora s predsjednikom države Janezom Drnovšekom.

White je pozvao nadležne u Sloveniji da još jednom promisle o predloženim rješenjima i omoguće strukovnu raspravu.

Tajnik IFJ-a rekao je da su međunarodni krugovi bili šokirani spomenutim prijedlogom zakona jer se Sloveniju smatra modelom demokracije u srednjoj i istočnoj Europi, pa i sa dosadašnjim konceptom javne televizije.

White je najavio da će o rezervama međunarodnih novinarskih udruga prema novom zakonu informirati Vijeće Europe i institucije Europske unije.

Novi zakon o RTV Slovenija već je usvojen u prvom čitanju, a vlada ga namjerava donijeti do kraja idućeg mjeseca. Zakon predviđa veću ulogu parlamenta u imenovanju vodstva televizije, te veći utjecaj na program preko imenovanja nadzornog i programskog odbora.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙