FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Završen Split Film festival

SPLIT, 10. lipnja 2005. (Hina) - Deseti međunarodni festival novogfilma "Split Film Festival", na kojemu je od 3. lipnja prikazanostotinjak filmova u konkurenciji i popratnim programima, završen jevečeras dodjelom nagrada u Domu mladeži.
SPLIT, 10. lipnja 2005. (Hina) - Deseti međunarodni festival novog filma "Split Film Festival", na kojemu je od 3. lipnja prikazano stotinjak filmova u konkurenciji i popratnim programima, završen je večeras dodjelom nagrada u Domu mladeži.

Grand Prix - plaketa, rad akademskog kipara Gorkog Žuvele, u konkurenciji 10 dugometražnih filmova dodijeljen je autoru Jonu Jostu iz SAD-a za film Homecoming, a u konkurenciji kratkometražnih filmova Nizozemcu Martijnu Veldhoenu za film (Why do I keep going) Forward.

Posebne nagrade u kategoriji kratkometražnih filmova pripale su austrijskom autoru Dariuszu Krzeczeku, za film Luukkaankgas - Updated, Revisted i Nizozemcu Pimu Zwieru za Roosje's Athleet, dok je nagrada Fipresci uručena Asgharu Farhadiju iz Irana, autoru filma Shahre Ziba.

Posebna festivalska nagrada ove je godine dodijeljena Francuskinji Claire Denis, autorici brojnih nagrađivanih filmova, za njezin veliki doprinos filmskoj umjetnosti.

Osim filmova u konkurenciji, "Split Film Festival" obilovao je brojnim projekcijama u popratnim programima, a sve se odvijalo u kinima Central i Karaman te kinoteci Zlatna vrata. U programu "Fokus", a to su igrani filmovi, prikazano je njih devet, u "Forumu", programu angažiranih dokumentaraca, 12, a u "Slici", programu o filmašima, 10

naslova.

Poseban dio programa bili su kratkometražni i snimateljski materijali iz Domovinskog rata u izboru Pavla Vranjicana i Mladena Lučića. Prikazani su i radovi nastali od 1955. do 1990. godine u splitskom "Marjan filmu", te kratki filmovi Hala Hartleya čiji je dugometražni film "The Girl from Monday" uvršten i u službenu konkurenciju.

Budući da se Festival morao iseliti iz zgrade Stare bolnice, koja je dodijeljena Galeriji umjetnina, te useliti u nedovršeni Dom mladeži, publika je ostala uskraćena za program novih medija koji je ove godine bio zastupljen sa samo tri instalacije na otvorenim prostorima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙