FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Festival europske kratke priče od 22. do 27. svibnja u Zagrebu i Zadru

ZAGREB, 17. svibnja 2005. (Hina) - Festival europske kratke priče nakojem će sudjelovati 20-ak domaćih i stranih pisaca održat će se od22. do 27. svibnja u Zagrebu i Zadru, najavio je danas urednikprojekta Roman Simić.
ZAGREB, 17. svibnja 2005. (Hina) - Festival europske kratke priče na kojem će sudjelovati 20-ak domaćih i stranih pisaca održat će se od 22. do 27. svibnja u Zagrebu i Zadru, najavio je danas urednik projekta Roman Simić.

"Namjera nam je na Festival dovesti pisce koji se u Hrvatskoj čitaju i prevode, europske književne zvijezde za koje čitateljska publika i nakladnici znaju ili će saznati kako bi mogli pratiti njihov književni rad", rekao je Simić na konferenciji za novinare u Lounge baru Škola.

Najavio je da će se u okviru festivala održati i prevoditeljske radionice iz poljske, talijanske, francuske, španjolske i irske književnosti, a najbolji prevoditelji dobit će stipendije i nagrade koje će im osobno uručiti pisci čije su priče prevodili.

Prvi put stipendiju će dobiti i najbolji mladi pisac do 25 godina, a dodjeljuje ju Fabrica, Benettonov istraživačko razvojni komunikacijski centar iz Tervisa.

Svečano otvorenje Festivala europske kratke priče u organizaciji izdavačke kuće Profil International bit će u ponedjeljak, 23. svibnja palači Dverce, a glazbeno-književna fešta nastavit će se u klubu Močvara gdje će se čitati priče i održati koncert grupe Mostar Sevdah Reunion.

Prije službenog otvorenja, u nedjelju će biti upriličen off program Hrvatski pisci kuhaju. Taj je događaj, po mišljenju organizatora, ujedno i najbolji sažetak Festivala europske kratke priče: ukusno i kvalitetno, maštovito i osobno.

Na Festivalu će, uz ostale, sudjelovati talijanska spisateljica Simona Vinci čiji je kontroverzni roman o dječjoj seksualnosti "O djeci ne znamo ništa" preveden na 12 jezika. Bit će tu i Finac Petri Tamminen jedan od najvećih finskih majstora kratkog pripovjednog oblika, poljski pisac Pawel Huelle i sudionik pokreta Solidarnosti čiji je roman "Gdje je David Weiser" proglašen najvažnijim poljskim književnim debijem 80-ih, američki pjesnik i prozaik Denis Johnson po čijoj je zbirci priča "Isusov sin" snimljen cjelovečernji film, spisateljica Lucia Etxebarria poznata hrvatskoj publici po romanu "Ljubav, znatiželja prozac i sumnje" i mnogi drugi.

Među domaćim autorima na Festivalu sudjeluju pisci Ante Tomić, Zoran Lazić, Igor Rajki i Drago Orlić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙