FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tomčić i Račan o postizbornoj suradnji HSS-a i SDP-a

ZAGREB, 25. svibnja 2005. (Hina) - Izaslanstva HSS-a i SDP-arazgovarala su danas predvođena čelnicima Zlatkom Tomčićem i IvicomRačanom, u HSS-ovom sjedištu, o poslijeizbornoj suradnji tih dvijustranaka nakon nedavnih lokalnih izbora, te detaljno analiziralaizborne rezultate.
ZAGREB, 25. svibnja 2005. (Hina) - Izaslanstva HSS-a i SDP-a razgovarala su danas predvođena čelnicima Zlatkom Tomčićem i Ivicom Račanom, u HSS-ovom sjedištu, o poslijeizbornoj suradnji tih dviju stranaka nakon nedavnih lokalnih izbora, te detaljno analizirala izborne rezultate.

Razmotrili smo strategiju obiju stranaka, svaka ima svoje specifičnosti, rekao je Tomčić po završetku razgovora dodavši da HSS ostaje kod odluka donijetih prije godinu dana o koaliranju sa svim strankama osim ultralijevih ili ultradesnih i HDZ-a.

HSS je odlučio da mu HSP može biti koalicijski partner, ali u tu kombinaciju neće ulaziti bez dogovora s koalicijskim partnerom u okviru njihove strategije poslijeizbornog ponašanja. HSS će u potpunosti poštivati sve odredbe sklopljenog koalicijskog predizbornog sporazuma, rekao je Tomčić napominjući da su pokušali proanalizirati neke konkretne situacije. "Ocjenjujemo da trebamo pričekati još koji dan kako bi mogli za svaku županiju i njihova središta i posebne zanimljive gradove i općine konkretno dogovarati. Mislim da ćemo razgovore nastaviti u roku od dva do tri dana da ćemo vrlo brzo doći do zajedničkih rješenja", rekao je Tomčić.

Račan je istaknuo da SDP nije za to da dođe na vlast pod svaku cijenu čak i tamo gdje je to moguće, ako ocijeni da ljudi i program ne jamče dobru vlast. Što se tiče HDZ-a i HSP-a, SDP u pravilu ne ide u koaliciju s njima, niti pregovaramo o tome, osim u izuzetnim slučajevima. "Hoće li izuzetaka biti to ćemo vidjeti, a ako ih bude svaki ćemo jako dobro i konkretno argumentirati", naglasio je Račan. Pregovara se na sve strane i SDP ne želi biti sudionik u dizanju cijene pojedinih stranaka, kazao je Račan dodavši kako mu se čini da je u pregovorima oko konstituiranja lokalne vlasti važno voditi računa i o nekim specifičnim hrvatskim predjelima.

Najavio je da će inicirati da se zbog poznatih događaja i složene situacije u Vukovaru pokuša eventualno zajednički formirati vlast. Na taj način bi se zaustavili konflikti i da ekstremisti u demokratskoj Hrvatskoj utječu na klimu, ozračje i društvene procese, rekao je Račan istaknuvši da treba pokazati nacionalnu odgovornost. Napomenuo je da je o tome razgovarao s predsjednicima HDZ-a Sanaderom i HSP-a Đapićem.

Tamo gdje eventualno SDP ne može napraviti izuzetak, a HSS želi, naći ćemo načina da i bez SDP-ova sudjelovanja u vlasti to podupremo, kazao je Račan.

Upitani može li se kratak time out u pregovorima, dok s druge strane HDZ i HSP ne rasčiste svoje pozicije, Račan je rekao da se to može i tako interpretirati, a Tomčić je interpretaciju prepustio novinarima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙