FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Clementina Cantoni vratila se u Italiju

RIM, 10. lipnja 2005. (Hina/AR) - Talijanska humanitarka ClementinaCantoni (32), koja je 16. svibnja oteta u Kabulu, vratila se u Italijuu petak poslije podne.
RIM, 10. lipnja 2005. (Hina/AR) - Talijanska humanitarka Clementina Cantoni (32), koja je 16. svibnja oteta u Kabulu, vratila se u Italiju u petak poslije podne.

Cantoni je iz Afganistana doputovala zrakoplovom talijanske vlade, a u zračnoj luci u Ciampinu dočekali su ju talijanski premijer Silvio Berlusconi i ostali vladini i gradski dužnosnici.

Humanitarna djelatnica iz Milana, koja je oslobođena u četvrtak navečer, osjeća se dobro. Po nju su u Kabul istim vladinim zrakoplovom otputovali njezini roditelji s kojima je razgovarala telefonom odmah nakon oslobađanja.

Veliko zadovoljstvo zbog sretnog završetka cijelog događaja izrazili su predsjednik republike Carlo Azeglio Ciampi te ministar vanjskih poslova Gianfranco Fini, premijer Silvio Berlusconi i drugi, a predsjednik Zastupničkog doma Pierferdinando Casini rekao je da je Clementina Cantoni "simbol svega pozitivnoga u talijanskim humanitarnim službama".

Clementinu Cantoni oteo je bivši policajac Timor Shah koji je u zamjenu za njezino oslobađanje tražio da afganistanska vlada oslobodi njegovu majku koja je bila u kućnom pritvoru nakon propale otmice jednog afganistanskog poslovnog čovjeka. Oslobođena su i četvorica članova bande Timora Shaha koji su bili u zatvoru, ali je nadzor nad njima preuzela talijanska vojska u Afganistanu. Ministarstvo unutarnjih poslova u Kabulu, koje je pregovaralo s otmičarima, opovrgnulo je da je plaćena otkupnina.

Afganistanski predsjednik Hamid Karzai izrazio je veliko zadovoljstvo rješenjem događaja i osudio svaku otmicu okarakteriziravši je kao neprihvatljivi kriminalni čin.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙