FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

GOLJP traži informacije o prethodnoj zdravstvenoj reformi

ZAGREB, 10. lipnja 2005. (Hina) - Građanski odbor za ljudska prava(GOLJP) zatražio je danas da se prije bilo kakvih izmjena postojećihzdravstvenih zakona, Hrvatskom saboru i javnosti podastru informacijeo prethodnoj zdravstvenoj reformi koju je Sabor prihvatio 2000. atrebala je završiti do lipnja 2004.
ZAGREB, 10. lipnja 2005. (Hina) - Građanski odbor za ljudska prava (GOLJP) zatražio je danas da se prije bilo kakvih izmjena postojećih zdravstvenih zakona, Hrvatskom saboru i javnosti podastru informacije o prethodnoj zdravstvenoj reformi koju je Sabor prihvatio 2000. a trebala je završiti do lipnja 2004.

Postoje čvrste indicije da je u tu svrhu potrošeno mnogo proračunskog novca, preuzeto mnogo dugogodišnjih kredita i učinjen niz zahvata u sustav zdravstva koji su smanjili kvalitetu zdravstvene zaštite i pravo na zdravlje i zdravstvenu zaštitu mnogim hrvatskim građanima, posebno najugroženijima, stoji u priopćenju GOLJP-a.

GOLJP smatra nužnim da prije početka nove zdravstvene reforme Sabor zatraži polaganje računa o prethodnoj reformi, kreditima Svjetske banke i drugim izdvajanjima iz proračuna.

U sklopu toga, treba javno predočiti i analizirati rezultate i troškove pilot projekta reforme u Koprivničko-križevačkoj županiji, koja je "pojela" jedan kredit Svjetske banke i dio proračuna, a rezultati su, čini se, nikakvi, kaže se u priopćenju.

Treba također analizirati u kojoj mjeri kreditni aranžmani sa Svjetskom bankom i MMF-om utječu na realizaciju prava građana na zdravlje i zdravstvenu zaštitu u Hrvatskoj.

Bez toga, srljanje u novu reformu zdravstva GOLJP smatra "neodgovornim poigravanjem s novcem hrvatskih građana, njihovim zdravljem i osnovnim ljudskim pravima".

Osim toga, o sadržaju nove zdravstvene reforme treba najprije informirati sve sudionike u zdravstvenom sustavu (građane-pacijente, liječnike, medicinske sestre, ostale zdravstvene radnike i druge), utvrditi je li ona prihvatljiva hrvatskom narodu, a tek potom je zakonski regulirati.

GOLJP se ponovno zalaže za participaciju građana u oblikovanju modela zdravstvenog sustava, što uključuje i sudjelovanje građana u izradi svakog zakonskog prijedloga.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙