FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenija: rasprave o poreznoj reformi

LJUBLJANA, 23. svibnja 2005. (Hina) - Moguća porezna reforma uSloveniji neće imati iste socijalne posljedice kao u Slovačkoj iako ćese također zasnivati na uvođenju jedinstvene porezne stope, ustvrdioje u ponedjeljak na seminaru posvećenom poreznoj reformi Jože Damijan,profesor na ljubljanskom Pravnom fakultetu i član vladinog Vijeća zastrateški razvoj.
LJUBLJANA, 23. svibnja 2005. (Hina) - Moguća porezna reforma u Sloveniji neće imati iste socijalne posljedice kao u Slovačkoj iako će se također zasnivati na uvođenju jedinstvene porezne stope, ustvrdio je u ponedjeljak na seminaru posvećenom poreznoj reformi Jože Damijan, profesor na ljubljanskom Pravnom fakultetu i član vladinog Vijeća za strateški razvoj.

Porezna reforma ne bi smjela izazvati veće socijalne razlike, rekao je Damijan.

Ekonomisti iz strateškog vijeća predložili su premijeru Janezu Janši da oživi gospodarski rast uvođenjem 20-postotne jedinstvene porezne stope koja bi se primjenjivala na oporezivanje prihoda građana i profita poduzeća. Isto tako, prema tom bi prijedlogu i porez na dodanu vrijednost bio jedinstven i iznosio bi 20 posto, dok sada postoji i niži PDV od 8,5 posto na osjetljive proizvode i usluge poput hrane i prijevoza.

Damijan je izjavio da slovenska porezna reforma ne bi imala većih posljedica na plaće jer bi za polazište imala pretpostavku da neto plaće zaposlenih moraju ostati iste.

Mogućnost porezne reforme analizirat će se nekoliko mjeseci kako bi se utvrdile i njene socijalne posljedice, a vjerojatno se neće provoditi prije početka 2007. godine kako ne bi ugrozila usvajanje eura.

Sadašnja koalicijska vlada desnog centra poreznu reformu zasnovanu na jedinstvenoj poreznoj stopi navela je kao mogućnost u svom predizbornom programu iz prošle godine.

Sindikati se mjeri za sada suprotstavljaju plašeći se najava da će hrana poskupjeti za deset posto, a neki ekonomisti tvrde da je jedinstvena porezna stopa primjerena samo za države s velikim financijskim teškoćama i slabim ubiranjem poreza.

Prema reformi su rezervirane i stranke lijevog centra koje su sada u opoziciji. Šef opozicije i raniji premijer Anton Rop lani je tijekom kampanje izjavio da europska desnica preko svojih "filijala" u Sloveniji predlaže porezne reforme koje bi uništile "tekovine socijalne države i socijalnog dijaloga", te da bi takva reforma bila "nepotreban eksperiment" sa radikalnim društvenim posljedicama.

(Hina) xlfia yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙