FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Misija MM-a započela razgovore o provedbi stand by aranžmana

ZAGREB, 24. svibnja 2005. (Hina) - Hina- Financijski servis
ZAGREB, 24. svibnja 2005. (Hina) - Hina- Financijski servis

Misija MM-a započela razgovore o provedbi stand by aranžmana

Razgovorima u Ministarstvu financija, te potom u Hrvatskoj narodnoj banci, Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) započela je danas razgovore s hrvatskim predstavnicima o dosadašnjoj provedbi stand by aranžmana.

Tijekom dvotjednog boravka u Hrvatskoj Misija MMF-a, koju vodi Dimitri Demekas, razgovarat će sa čelnicima niza ministarstava i institucija, a, kako najavljuju iz Banskih dvora, s premijerom Ivom Sanaderom razgovarat će idući tjedan, nakon njegova povratka iz službenog posjeta Kini.

Misija će, kako su jučer istaknuli i iz zagrebačkog Ureda MMF-a, ocijeniti provedbu politika u prošloj i tijekom prvog tromjesečja ove godine, razgovarati o planovima za ostatak godine, prvenstveno se fokusirajući na napredak u području fiskalne konsolidacije i strukturalnih reformi.

Misija MMF-a, kako se očekuje, razgovarat će o ostvarenju državnog proračuna i očekivanjima za ovu godinu, zadaćama koje si je i sama Vlada postavila - smanjenju deficita i zaustavljanju rasta vanjskog duga.

Deficit konsolidirane opće države prošle je godine iznosio 4,9 posto BDP-a, što je nešto više od stand by aranžmanom planiranih 4,5 posto, a za ovu godinu stand by aranžmanom planiran je deficit od 3,7 posto BDP-a.

Mogućnost ostvarenja tog deficita ovisi i o ovogodišnjim privatizacijskim prihodima, a MMF je još i prigodom svog posjeta u prosincu prošle godine Vladi preporučio ubrzanje privatizacije, prvenstveno velikih javnih poduzeća, gubitaša koji opterećuju proračun.

MMF će, kako se očekuje, zanimati i Vladini planovi vezano za smanjivanje i reformu subvencija i programa državne pomoći u kojima je potrošnja značajno iznad EU razine.

Važna područja kojima će Misija, prema najavama, posvetiti pažnju su i pitanje daljnje reforme zdravstvenog sustava, te pitanje mirovinskog sustava.

Morat će se ići u reformu zdravstva, potvrđuju i u Banskim dvorima, najavljujući pritom da će se voditi račuan o socijalno najugroženijima koji trebaju biti zaštićeni.

Vlada će, kako se doznaje, predložiti konsenzus oko reforme zdravstva. naime, kako kažu izvori bliski Vladi, tako važna reforma nije stvar samo jedne stranke nego svih hrvatskih građana.

MMF je još ranije isticao i potrebu promjene formule za indeksaciju mirovina. I u Banskim dvorima kažu da sadašnja praksa usklađivanja s nominalnim rastom plaća ne može opstati, ali još ne mogu precizirati da li bi se išlo na vraćanje na švicarski model ili na neki drugi.

Izvršni odbor direktora MMF-a Hrvatskoj je u kolovozu prošle godine odobrio novi, 20 mjesečni stand by aranžman, vrijedan 97 milijuna specijalnih prava vučenja (oko 141 milijun dolara). No, još prilikom dogovaranja aranžmana hrvatske su vlasti rekle da ne namjeravaju povlačiti ta sredstva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙