FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Završio znanstveni skup o nacionalnim manjinama i regionalnoj suradnji

BEGOVO RAZDOLJE, 29. svibnja 2005. (Hina) - Znanstveni skup pod nazivom"Nacionalne manjine i regionalna suradnja", što se od četvrtka, 26.svibnja održavao u Begovom Razdolju, kod Mrkoplja, završio je danas,a u njegovu radu sudjelovali su znanstvenici iz Njemačke, Mađarske,Slovenije, Hrvatske, BiH, Srbije i Crne Gore te Makedonije.
BEGOVO RAZDOLJE, 29. svibnja 2005. (Hina) - Znanstveni skup pod nazivom "Nacionalne manjine i regionalna suradnja", što se od četvrtka, 26. svibnja održavao u Begovom Razdolju, kod Mrkoplja, završio je danas, a u njegovu radu sudjelovali su znanstvenici iz Njemačke, Mađarske, Slovenije, Hrvatske, BiH, Srbije i Crne Gore te Makedonije.

Organizatori skupa su Fakultet političkih znanosti iz Zagreba u suradnji s Centrom za međunarodne studije Zagreb i Savjetom za nacionalne manjine Republike Hrvatske, te uz financijsku pomoć Zaklade "Friedrich Ebert" i Savjeta za nacionalne manjine RH.

"Skup je imao znanstveni, ali i širi društveni značaj u godini u kojoj se očekuje intenziviranje regionalne suradnje zemalja na jugoistoku Europe i podizanje razine ostvarivanja manjinskih prava", ističe u priopćenju predsjednik Savjeta za nacionalne manjine RH Aleksandar Tolnauer.

U regionalnoj suradnji važnu ulogu imat će i bilateralni sporazumi o zaštiti nacionalnih manjina, potpisani između većine zemalja Jugoistočne Europe, istaknuto je na skupu.

Također je rečeno da je regionalna suradnja u državama Jugoistočne Europe sve više u funkciji zaštite nacionalnih manjina.

Na skupu je posebno razmatrana suradnja Hrvatske i Mađarske, Hrvatske i Srbije i Crne Gore, Albanije i Makedonije, te je analiziran položaj pojedinih država u regiji u odnosu na zaštitu nacionalnih manjina.

Posebno je razmatrana i zaštita nacionalnih manjina u Hrvatskoj, Sloveniji, Mađarskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori i Makedoniji.

Sudionici skupa veliku su pozornost posvetili i bilateralnom sporazumijevanju o zaštiti nacionalnih manjina. U tome kontekstu govorilo se i o nedavno potpisanom bilateralnom sporazumu o zaštiti manjina između Hrvatske i Srbije i Crne Gore.

Zaključeno je kako je "prekogranična suradnja nacionalnih manjina koja je omogućena i bilateralnim sporazumima, važna za opstanak nacionalnih manjina u državama gdje žive".

Najčešći oblici suradnje pripadnika nacionalnih manjina s državama matičnih naroda su: stipendije za redovite studije i specijalizacije u državi matičnog naroda; studijski boravci u cilju boljeg upoznavanja države matičnog naroda; sudjelovanje na obrazovnim seminarima, stručnim skupovima i kulturnim priredbama; boravak i pomoć stručnjaka iz države matičnog naroda institucijama i udrugama nacionalnih manjina; materijalna i druga pomoć u izdavačkoj i informativnoj djelatnosti pripadnika nacionalnih manjina; znanstveno istraživanje života nacionalnih manjina; suradnja između kulturnih i sportskih udruga; razmjena izložbi, kazališnih predstava, folklornih skupina, zborova i drugih kulturnih programa.

U zaključcima skupa navedene su i preporuke među kojima se "poziva predstavnike zakonodavne, izvršne i sudske vlasti da ulože dodatne napore u integraciji nacionalnih manjina u društvo; nositelje državnih vlasti poziva se na poštivanje međunarodnih standarda u zaštiti nacionalnih manjina; državne institucije poziva se na uključivanje u postojeće regionalne inicijative, posebno one koje doprinose boljem ostvarivanju prava nacionalnih manjina.

Također se poziva na razvoj i jačanje prekogranične suradnje i implementaciju bilateralne zaštite nacionalnih manjina te na poštovanje prava na različitost, a predstavnike medija poziva se da objektivnim i nepristranim izvještavanjem te cjelovitom obradom manjinskih tema pridonesu integraciji manjina u društvo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙