FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

23 predstavnička tijela u Karlovačkoj županiji povećana za 11 vijećnika, dopunskih izbora neće biti

KARLOVAC, 23. svibnja 2005. (Hina) - Broj članova svih predstavničkihtijela općina, gradova i Županijske skupštine u Karlovačkoj županiji,utvrđen statutima tih tijela, trebao bi biti 331, ali je povećan na342 sukladno pravu pripadnika nacionalnih manjina na proporcionalnuzastupljenost prema zastupljenosti manjine u ukupnoj populacijijedinice lokalne ili regionalne samouprave.
KARLOVAC, 23. svibnja 2005. (Hina) - Broj članova svih predstavničkih tijela općina, gradova i Županijske skupštine u Karlovačkoj županiji, utvrđen statutima tih tijela, trebao bi biti 331, ali je povećan na 342 sukladno pravu pripadnika nacionalnih manjina na proporcionalnu zastupljenost prema zastupljenosti manjine u ukupnoj populaciji jedinice lokalne ili regionalne samouprave.

Dopunskih izbora neće biti jer će se izabranima smatrati oni pripadnici određene manjine koji su bili kandidirani na izbornim listama, a nisu izabrani po redu, prema razmjernom uspjehu svake liste na izborima.

Posebnom je tabelom Ured državne uprave u Karlovačkoj županiji obavijestio danas sve jedinice lokalne samouprave za koliki se broj povećavaju predstavnička tijela. Prema rezultatima izbora provedenih 15. svibnja nije postignuta odgovarajuća zastupljenost predstavnika nacionalnih manjine u skladu s odredbama Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina pa će se povećati u Županijskoj skupštini (2 vijećnika), gradskim vijećima Karlovca (2), Ogulina (1), te općinskim vijećima Barilovića (1), Krnjaka (2), Plaškog (1), Cetingrada (1) i Josipdola (1).

U Krnjaku i u Plaškom nije riječ o pripadnicima nacionalne manjine, već o predstavnicima hrvatskog naroda.

Predstojnik ureda državne uprave Željko Spudić pojasnio je da bi, prema popisu stanovništva iz 2001., u petnaesteročlanom vijeću općine Plaški trebalo biti sedam predstavnika hrvatskog naroda i sedam predstavnika srpske nacionalne manjine. Budući da je prema izbornim rezultatima u vijeće ušlo devet Srba i šest Hrvata, "pripadnicima hrvatskog naroda jamči se pravo na još jednog vijećnika, jer je riječ o općini u kojoj pripadnici nacionalnih manjina čine većinu stanovništva", rekao je Spudić.

U Krnjaku Hrvati imaju pravo na četiri predstavnika, a dva su već izabrana, pa će se broj povećati za dva predstavnika hrvatskog naroda, tj. s 13 na 15.

Općina Vojnić ima od 13 vijećničkih mjesta obvezu sedam mjesta popuniti predstavnicima srpske nacionalne manjine, te jedno Bošnjakom, a budući da se ta zastupljenost postigla izbornim rezultatom, broj vijećničkih mjesta neće se povećavati, već ostaje 13.

Do povećanja će doći još u Cetingradu, Josipdolu, Bariloviću i Ogulinu za po jednog vijećnika, a u Gradu Karlovcu i Županijskoj skupštini za po dva vijećnika srpske nacionalne manjine.

U karlovačko Gradsko vijeću dva mjesta povećati s po jednim od Srba na dvjema najuspješnijim koalicijskim listama, predvođenima HDZ-om i SDP-om, te isto tako i u Županijskoj skupštini.

Budući da se u svim jedinicama lokalne samouprave popunjenost može obaviti s kandidacijskih lista, nigdje u Karlovačkoj županiji nisu potrebni dopunski izbori, rekao je Spudić.

Komentirao je i situaciju da u nekim od slučajeva povećanja broja članova predstavničkog tijela statutom određen neparan broj vijećnika iznimno postaje paran, pa s terena dolaze upiti neće li to dovesti do nefunkcioniranja lokalne vlasti.

"Na tu situaciju treba gledati kao i na svaki drugi problem konstituiranja većine. Vijećnici sporazumijevanjem uspostavljaju odnos snaga. Na primjer u Ogulinu će biti 18 vijećničkih mjesta, pa da bi netko preuzeo vlast mora imati deset glasova i to je sve", zaključuje Spudić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙