FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvati u Vijeću RS traže zaštitu nacionalnih interesa vezanih uz primjenu Zakona o lokalnoj samoupravi

BANJA LUKA, 26. svibnja 2005. (Hina) Tajništvo Narodne skupštineRepublike Srpske službeno je potvrdilo da je klub Hrvata u Vijećunaroda RS u srijedu odlučio pokrenuti postupak za zaštitu nacionalnihinteresa vezanih uz primjenu Zakona o lokalnoj samoupravi.
BANJA LUKA, 26. svibnja 2005. (Hina) Tajništvo Narodne skupštine Republike Srpske službeno je potvrdilo da je klub Hrvata u Vijeću naroda RS u srijedu odlučio pokrenuti postupak za zaštitu nacionalnih interesa vezanih uz primjenu Zakona o lokalnoj samoupravi.

Predsjednik kluba Hrvata Pejo Krnjić u službenom dnevniku Glas Srpske od četvrtka objašnjava da je Parlament RS usvojio Informaciju o provedbi spomenutog Zakona iz koje je vidljivo da se u gotovo 90 posto slučajeva ne poštuje odredba o ravnopravnoj zastupljenosti konstitutivnih naroda u lokalnoj upravi prema popisu stanovništva iz 1991. godine.

"Ova odredba uglavnom je realizirana u Banjoj Luci, a u drugim općinama nije provedena zakonska odredba o zastupljenosti konstitutivnih naroda, a osobito Hrvata u lokalnoj upravi. Umjesto da donese zaključak kojim bi se Ministarstvo lokalne uprave i samouprave RS obvezalo na provedbu Zakona, Narodna skupština ovo pitanje 'razvodnjava' i traži podatke o provedbi konstitutivnosti naroda u Federaciji BiH. Zato smo odlučili zaustaviti donošenje svih zakona dok se ne primijeni Zakon o lokalnoj samoupravi koji je za Hrvate najvažniji", izjavio je Pejo Krnjić u Glasu Srpske.

Klub Hrvata svojim je vetom zaustavio i nedavni zaključak Parlamenta RS koji se odnosi na donošenja Zakona o popisu stanovništva.

"Nismo suglasni sa zahtjevom Narodne skupštine RS koji je upućen Vijeću ministara Bosne i Hercegovine da se donese zakon o popisu stanovništva, jer Hrvati će loše proći bude li se Zakon o lokalnoj samoupravi ubuduće provodio prema rezultatima nekog novog popisa stanovništva", kaže Pejo Krnjić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙