FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Talijansko gospodarstvo u krizi

RIM, 12. svibnja 2005. (Hina/AR) - Talijansko gospodarstvo je u krizi,pokazuju podaci o bruto nacionalnom dohotku i industrijskojproizvodnji u prva tri mjeseca ove godine, koje je u četvrtak objavioTalijanski statistički zavod, ISTAT.
RIM, 12. svibnja 2005. (Hina/AR) - Talijansko gospodarstvo je u krizi, pokazuju podaci o bruto nacionalnom dohotku i industrijskoj proizvodnji u prva tri mjeseca ove godine, koje je u četvrtak objavio Talijanski statistički zavod, ISTAT.

U prva tri mjeseca 2005. godine bruto nacionalni dohodak pao je za 0,5 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, a industrijska proizvodnja u ožujku ove godine manja je za 5,2 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. Takav pad bruto nacionalnog dohotka nije zabilježen od 1998. godine, a tako niska industrijska proizvodnja od 1997.

Gledajući po sektorima najviše je pala proizvodnja automobila za čak 9,8 posto u ožujku ove godine što je za 17,7 posto manje negoli u prvom tromjesečju 2004. U padu je i proizvodnja u tekstilnoj industriji i proizvodnji odjeće za 7 posto u odnosu na tromjesečje prošle godine. Kožna industrija je zabilježila pad od 11,3 posto u odnosu na prvo tromjesečje prošle godine, a proizvodnja kućanskih aparata za 8,3 posto u odnosu na prva tri mjeseca prošle godine. Jedino proizvodnja električne energije i plina pokazuje rast i to od 3 posto.

Istodobno 3,5 milijuna državnih zaposlenika prijeti štrajkom jer im nisu obnovljeni radni ugovori. Sindikati traže prosječno povećanje plaća od 111 eura mjesečno, a vlada ne želi pristati na više od 100 eura. Premijer Silvio Berlusconi je u četvrtak izjavio da su zahtjevi sindikata "neodgovorni".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙