FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najavljena djelomična privatizacija Gaz de France

PARIZ, 9. lipnja 2005. (Hina/AFP) - Početna javna ponuda dionicafrancuske državne kompanije Gaz de France (GDF) započet će 23. lipnja,a država će zadržati od 78 do 80 posto kapitala u svom vlasništvu,objavilo je francuskom ministarstvo gospodarstva.
PARIZ, 9. lipnja 2005. (Hina/AFP) - Početna javna ponuda dionica francuske državne kompanije Gaz de France (GDF) započet će 23. lipnja, a država će zadržati od 78 do 80 posto kapitala u svom vlasništvu, objavilo je francuskom ministarstvo gospodarstva.

"Ako to dozvole tržišni uvjeti, otvaranje ponude moći će započeti 23. lipnja", priopćilo je to ministarstvo. Država će ostati većinski dioničar u kompaniji zadržavajući 78 do 80 posto kapitala, dodaje se u priopćenju. To je "daleko iznad pravnog minimuma od 70 posto".

S obzirom da je vrijednost kompanije određena na 20 milijardi eura, prodajom dionica moglo bi se ostvariti oko 4 milijarde eura.

Zaposlenici GDF-a imat će pravo na upis 15 posto ponuđenih dionica. Ministarstvo smatra da će oni vjerojatno sveukupno imati tri posto udjela. "Zaposlenici će imati mogućnost kupiti dionice po povoljnijim uvjetima, s tim da je ministarstvo ograničilo ponudu na 15 posto", piše u priopćenju.

Nekih 40 posto kapitala koji će biti prikupljen prodajom dionica ostat će GDF-u, tako da bi francuska država mogla računati na dvije milijarde eura privatizacijskih prihoda od te kompanije.

Inače, Gaz de France izvijestio je u veljači o povećanju neto profita u 2004. od 14,9 posto na 1, 05 milijardi eura i o povećanju prodaje od 8,9 posto na 18,13 milijardi eura.

Suočena sa slabim gospodarskim rastom i javnim financijama koje prekoračuju pravila Europske unije, francuska vlada je objavila da očekuje 3,4 milijarde eura od prodaje dionica radi smanjenje dugova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙