FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Janša: Nakon ustavne krize EU-a, Hrvatska u novoj situaciji u pogledu pregovora

LJUBLJANA,8. lipnja(Hina) - Ustavna kriza u Europskoj uniji objektivnoje promijenila prilike vezane za početak pregovora s Hrvatskom,ocijenio je u srijedu slovenski premijer Janez Janša.
LJUBLJANA,8. lipnja(Hina) - Ustavna kriza u Europskoj uniji objektivno je promijenila prilike vezane za početak pregovora s Hrvatskom, ocijenio je u srijedu slovenski premijer Janez Janša.

"Ključni čimbenici koji utječu na početak pregovora sada više nisu vezani samo na stajalište haškog tužiteljstva nego u velikoj mjeri na stanje oko ratifikacije ustava. To je nova činjenica s kojom treba računati", rekao je Janša u srijedu za slovensku agenciju STA u Luxemburgu, gdje je s luksemburškim premijerom i predsjedavajućim EU-a Jean-Claudeom Junkerom razgovarao o pripremama za susret na vrhu EU-a idućeg tjedna.

Janša je objasnio da njegova vlada i dalje podržava što skoriji početak pregovora EU-a i Hrvatske uz realnu procjenu suradnje Zagreba i Haškog suda, no da situacija nakon referenduma o europskom ustavu u Francuskoj i Nizozemskoj donosi novu situaciju i da je to "činjenica s kojom treba računati".

Prema Janšinoj ocjeni na summitu Europske unije idućeg tjedna dominirat će pitanje situacije u kojoj se EU našla nakon referenduma u Francuskoj i Nizozemskoj i početka pregovora s Turskom koji je određen za listopad.

Usto Janša podsjeća da ustavna blokada na ustavnoj razini blokira širenje jer ugovor EU-a iz Nice ne predviđa mehanizme za djelovanje europskih institucija u slučaju širenja EU-a na više od 27 članica. S druge strane, ocijenio je slovenski premijer, EU bi početak pregovora s Hrvatskom mogao upotrijebiti kao dokaz da unatoč ustavnim dilemama ostaje njegova obveza o europskoj perspektivi država zapadnog Balkana i da institucije EU-a i dalje djeluju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙