FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ledenjak prekriven kako se ne bi otapao

ANDERMATT, 11. svibnja 2005. (Hina/AFP) - Na skijalištu Andermatt usrednjoj Švicarskoj prekriveno je 2.500 četvornih metara ledenjakaGurschen kako bi se spriječilo njegovo otapanje i sačuvalo skijaškestaze, priopćila je u utorak tvrtka Andermatt Gotthard Sportbahnen.
ANDERMATT, 11. svibnja 2005. (Hina/AFP) - Na skijalištu Andermatt u srednjoj Švicarskoj prekriveno je 2.500 četvornih metara ledenjaka Gurschen kako bi se spriječilo njegovo otapanje i sačuvalo skijaške staze, priopćila je u utorak tvrtka Andermatt Gotthard Sportbahnen.

Potez je naišao na kritiku udruga za zaštitu okoliša koje ga ocjenjuju nekorisnim.

Voštano platno koje prekriva ledenjak u kantonu Uri debelo je 3,8 milimetara, a načinjeno je od sintetičkog materijala koji štiti snijeg od Sunčevih zraka. Platno će se ukloniti u jesen 2005. i spremiti kako bi se moglo ponovno iskoristiti u ljeto sljedeće godine.

U zadnjih petnaest godina ledenjak Gurschen smanjio se za dvadesetak metara u skijalištu Gemsstock ponad Andermatta, ističe tvrtka za upravljanje žičarom.

Svjetski fond za zaštitu prirode upozorava da "prekrivanje ledenjaka neće riješiti problem klimatskog zatopljenja", ističući kako se mora smanjiti ispuštanje stakleničkih plinova da bi se zaštitila klima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙