FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ispravak vijesti HNA2429

ZAGREB, 20. svibnja 2005. (Hina) - Molimo korisnike da unesu ispravaku vijest emitiranu pod brojem HNA2429 i naslovom "Hrvatska ima potporudržava regija za ulazak u EU i NATO". U drugom pasusu umjestoslovenski ministar vanjskih poslova Ivo Vajgl treba stajati "bivšislovenski ministar vanjskih poslova i sadašnji savjetnik za vanjskupolitiku slovenskog predsjednika".
ZAGREB, 20. svibnja 2005. (Hina) - Molimo korisnike da unesu ispravak u vijest emitiranu pod brojem HNA2429 i naslovom "Hrvatska ima potporu država regija za ulazak u EU i NATO". U drugom pasusu umjesto slovenski ministar vanjskih poslova Ivo Vajgl treba stajati "bivši slovenski ministar vanjskih poslova i sadašnji savjetnik za vanjsku politiku slovenskog predsjednika".

Ispravljenu vijest ponavljamo u cjelosti:

VARNA, 20. svibnja 2005. (Hina) - Hrvatska je dobila potporu za ulazak u EU i NATO od svih zemalja u regiji, ali mora dobiti potvrdu haškog tužiteljstva da u potpunosti surađuje s Međunarodnim kaznenim sudom (ICTY), rekao je u petak u Varni hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.#L#

"Sve sam svoje sugovornike uvjeravao da smo ispunili sve što je potrebno u suradnji s Haškim sudom, a u skladu s našim Ustavnim zakonom", rekao je Mesić koji se na marginama regionalnog Foruma "Kulturni koridori jugoistočne Europe, zajednička prošlost i zajedničko kulturno naslijeđe - ključ budućeg partnerstva" sastao s predsjednicima Grčke, Turske, Crne Gore, Albanije i Makedonije te s bivšim slovenskim ministrom vanjskih poslova i sadašnjim savjetnikom za vanjsku politiku slovenskog predsjednika Ivom Vajglom.

Mesić je ponovio kako postoji "još jedna barijera" - pitanje odlaska generala Ante Gotovine pred sud u Den Haag. "Nju ne možemo izvršiti", rekao je Mesić, "jer prema svim našim saznanjima general Gotovina se ne nalazi u Hrvatskoj".

Kako je istaknuo, on je sve svoje sugovornike upoznao s time, a oni su pokazali razumjevanje.

"Međutim, oni traže da to što govorim nađe plodno tlo u haškom tužiteljstvu" rekao je na kraju Mesić.

Forum, treći po redu nakon Tirane i Ohrida održan je na inicijativu domaćina, bugarskog predsjednika Georgija Prvanova i uz pokroviteljstvo UNESCO-a i Vijeća Europe. Okupio je predstavnike deset država regije - Albanije, Bugarske, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Grčke, Makedonije, Rumunjske, Slovenije, Srbije i Crne Gore i Turske.

Mesić je u Varni razgovarao i sa generalnim direktorom UNESCO-a Koichiro Matshuura koji je podržao njegov prijedlog iznesen na raspravi u sklopu Foruma da se slijedeće ovakvo okupljanje održi u Hrvatskoj.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙