FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UNEP: biomasa mora postati razvijena tehnologija

BEČ, 11. svibnja 2005. (Hina/APA) - Biomasa mora postati razvijenatehnologija, naglasio je u srijedu direktor UN-ova programa za okoliš(UNEP) Klaus Toepfer na 5. globalnom forumu o održivoj energiji,održanom u prostorijama diplomatske akademije u Beču.
BEČ, 11. svibnja 2005. (Hina/APA) - Biomasa mora postati razvijena tehnologija, naglasio je u srijedu direktor UN-ova programa za okoliš (UNEP) Klaus Toepfer na 5. globalnom forumu o održivoj energiji, održanom u prostorijama diplomatske akademije u Beču.

Euforija je ipak neprimjerena i pri primjeni svake tehnologije valja dobro proračunati prednosti i nedostatke, upozorio je Toepfer.

U zajedničkom nastupu s direktorom UNEP-a pred novinarima austrijski je ministar za okoliš Josef Proell najavio austrijsku "izvoznu ofenzivu u sektoru tehnologije za zaštitu okoliša", koja će biti usmjerena ponajprije na Bugarsku, Rumunjsku i Hrvatsku.

Naime, jedna je studija pokazala da u te tri zemlje sljedećih godina predstoje ulaganja u zaštitu okoliša - i to ponajprije u sektoru gospodarenja otpadom, očuvanja kvalitete vode i štednje energije - ukupne vrijednosti oko 45 milijardi eura.

U brojnim zemljama, primjerice u Africi, treba tek stvoriti brojne uvjete za opsežnija ulaganja u zaštitu okoliša, što se ponajprije odnosi na uklanjanje "endemske korupcije" i na etabliranje infrastrukture, naglasio je Toepfer.

Usprkos tome, u razdoblju do 2015. energetski problemi u Africi mogu biti u najmanju ruku prepolovljeni, optimistično je ustvrdio direktor UNEP-a. Navedeni problemi uključuju trenutno slabu opskrbu, rasipanje resursa, nepouzdane mreže za elektroenergetsku opskrbu i slično.

Razvoj će u različitim zemljama odvijati različitim tempom a pokretačke snage bit će vjerojatno Južna Afrika i zemlje Magreba", predviđa Toepfer.

Općenito bi cilj globalne energetske privrede trebalo biti smanjenje emisije ugljičnog dioksida, i to ne samo zbog klime već i zbog ograničenih rezervi fosilnih resursa a s time u vezi i cijena energije, upozorava direktor UNEP-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙