FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Austrija vodeći inozemni ulagač u četiri zemlje jugoistočne Europe

BEČ, 8. lipnja 2005. (Hina/APA) - Austrija je u četiri zemljejugoistočne Europe već dosegnula vodeću poziciju među inozemnimulagačima, izjavio je u razgovoru s novinarima Franz Roessler,stručnjak Austrijske komore za vanjsku trgovinu, nadležan zajugoistočnu Europu.
BEČ, 8. lipnja 2005. (Hina/APA) - Austrija je u četiri zemlje jugoistočne Europe već dosegnula vodeću poziciju među inozemnim ulagačima, izjavio je u razgovoru s novinarima Franz Roessler, stručnjak Austrijske komore za vanjsku trgovinu, nadležan za jugoistočnu Europu.

"Austrijanci su vodeći ulagači u Rumunjskoj, Bugarskoj, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, u Srbiji i Crnoj Gori zauzimamo drugo a u Makedoniji sedmo mjesto", dodao je Roessler, napominjući da je jugoistočna Europa najdinamičnija gospodarska regija na samom austrijskom pragu.

Austrijski izvoz u tu regiju porastao je u 2004. za 18 posto na 4,4 milijarde eura a porastao i uvoz, i to za 22 posto na 2,5 milijarde eura.

Pokretačka je snaga ulagačkih aktivnosti u prvom redu financijski sektor, iako su austrijska poduzeća natprosječno angažirana i u sektoru građevinarstva i građevinskih materijala, infrastrukture i energetike, tehnike za zaštitu okoliša, prehrambene industrije te marketinga, softvera i telekomunikacija.

Regionalno tržište radne snage podložno je snažnim promjenama. "Dok je početkom 90-ih godina 80 posto poduzeća u svojim ograncima u istočnoj i jugoistočnoj Europi zapošljavalo državljane vlastitih zemalja, danas njihov udio iznosi samo 36 do 40 posto", kazao je Wolfgang Breidert iz austrijskog savjetodavnog poduzeća PMC Int.

Razina obrazovanja u jugoistočnoj Europi općenito je već jako dobra i lokalni talenti potiskuju menadžere iz inozemstva, objasnio je Breidert.

Zamka je za inozemne poslodavce u jugoistočnoj Europi nedovoljno poznavanje tržišta radne snage i nerazumijevanje kulturoloških razlika. "No, upravo u tome Austrijanci imaju manje problema od mnogih drugih", drži on.

Fluktuacija radne snage u zemljama te regije još je uvijek na relativno visokoj razini pa zaposlenici u prosjeku mijenjaju poslodavca svake tri do četiri godine, uglavnom zbog više plaće, objasnio je Eduard Tonchew iz PMC-ova ureda u Beogradu, izdvajajući i još uvijek ozbiljan problem "brain draina", odljeva kvalificirane radne snage u inozemstvo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙